A menopauza a középkorú nők nagy részénél jelentkezik, és sok kellemetlenséggel járhat.
Valójában a menopauza természetes módon nagyon jól koordinálható. Sokféle módja van a tünetek leküzdésének, az egyik leghatékonyabb a táplálkozásra való odafigyelés. Ha utánajárunk, milyen diéta a leginkább ajánlott a menopauza alatt, nagyban megkönnyíthetjük saját helyzetünket. Következzen néhány tipp a menopauza idején ajánlott étkezéshez, hogy megszabaduljunk a tünetektől!
Kerüld a cukrot!
Ezt valószínűleg már korábban is hallottad, de ha eddig nem fogadtad meg, itt a legalkalmasabb idő, hogy elhagyd a cukorfogyasztást! Ha már most fáradtnak érzed magad, gondjaid vannak az alvással és úgy érzed, semmi energiád, a cukor nem fog segíteni a helyzeten. A cukrok helyettesítésére válassz teljes értékű szénhidrátokat, melyekkel megelőzheted az édes ízek iránti sóvárgást.
Felezd meg a húsfogyasztásodat!
A telített zsírokban dúskáló vörös húsokból egyél kevesebbet, de ne feledkezz el a kellő mennyiségű fehérje pótlásáról. Válassz sovány húsokat, mint a csirke, a pulyka, melyek segítségével a menopauza alatt jelentkező hangulatingadozást is mérsékelheted.
Kapcsolódó cikk
A növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit
A kutatás 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek.
Kevesebb koffeint
Az utolsó bögre teádat vagy kávédat több órával lefekvés előtt idd meg, mivel a koffein álmatlanságot okozhat. Reggel is jobban jársz, ha kávé helyett antioxidánsokban gazdag zöld teát fogyasztasz inkább.
Kálciumpótlásért
A lecsökkenő ösztrogén szint miatt a csontok kevésbé védettek, ezért erősítésükre figyelmet kell fordítani. Étkezés tekintetében ebben főszerep jut a kálciumforrásoknak, mint a tejtermékek, a mandula és más olajos magvak, füge, zöld leveles zöldségek, szardínia, tofu.
Több tojást
Gazdag B-vitaminban, D-vitaminban és vasban, melyekre mind szükség van a menopauza idején. Támogathatjuk vele az idegrendszert, a csontokat és energiát is nyerhetünk.
Napi két adag gyümölcs
Ennyi az ideális mennyiség a változókorban lévő nők számára a kutatók szerint. Rostokhoz, antioxidánsokhoz juthatunk belőlük kevés kalória bevitel mellet és az édes ízek iránti vágyunkat is kielégíthetjük. Azonban ennél többet ne fogyasszunk belőlük magas cukortartalmuk miatt.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
13 példa, hogy a csalán az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk
A közönséges csalán felhasználása népi gyógymód a világ minden pontján, ahol a növény megterem.