Nagyon gyakran a jellemével magyarázzuk egy személy extravagáns cselekedeteit. De mi van akkor, ha sokkal több rejtőzik mögötte?

Bright Side összegyűjtött néhány jellemvonást, amelyeket ártalmatlannak hiszünk, pedig valójában mentális betegség tünetei lehetnek. 

Hanyagság

Mentalis.betegsegek.szemelyiseg
Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik mindig több pihenésre és kevesebb munkára vágynak. Természetesen ez egy egyszerű emberi kívánság, azonban néhányunk gyakran túl messzire megy. Például, ha egy cég alkalmazottja egy éven belül több betegszabadságot, néhány szabadságot és sok nem fizetett szabadnapot vett ki, és sokszor sikerült elkésnie a munkahelyéről, akkor a pszichológus antiszociális személyiségzavarral diagnosztizálhatja. Van azonban néhány további tünet, amelyet ez okoz:
 • Gyakori motiválatlan hazugságok
 • A vágy, hogy mások rovására éljünk
 • Gyakori elbocsátás további foglalkoztatási tervek nélkül, ami azt jelenti, hogy „sehova nem tart”
 • Nem tervezett vásárlások és pénzkidobás
Az időgazdálkodás és a jutalmazás segíthet az antiszocialitás elleni küzdelemben. Jó ötlet lehet, ha leírod, milyen ajándékot adsz magadnak egy adott teljesítményért, és legalább egy hónapig ragaszkodj az ütemtervhez, hogy kialakuljon egy szokásod. Ilyen rendellenességek esetén a pszichológusok javasolják a gyakorlatot, a „választások áttekintését”. Ha egy problémát leírunk, és minden lehetséges kiutat mérlegelünk az előnyeivel és hátrányaival együtt, az segíthet a racionális döntések meghozatalában.

Halogatás

Mentalis.betegsegek.szemelyiseg.2
Ebbe a kategóriába tartoznak azok a lázadók, akik nem akarják követni a társadalom szabályait. Ez a szükséges cselekvések későbbre halasztásával fejeződik ki. A halogatás gyakorlása passzív-agresszív személyiségzavar eredménye is lehet, amely gyakran krónikus depresszióval jár. Egy kis lázadás az iskolában vagy az egyetemen normális dolog, és nem kell betegséget keresni benne. A következő tünetek azonban arra utalhatnak, hogy a halogatás mögött komolyabb probléma állhat:
 • Ingerlékenység, amikor a legtöbb ember számára valami nem túl kellemes, de hétköznapi dolgot kívánnak megtenni, mint például mosogatás, macskaalom takarítása stb.
 • Nagyon lassú munkatempó és rossz minőség
 • Sértődés a környezet hasznos tanácsaival szemben
 • A hatalommal felruházott emberek indokolatlanul dühös kritizálása
A megelőzés összetettsége abban rejlik, hogy az ember általában azt gondolja, hogy ez nem az ő hibája. A fentebb már ismertetett gyakorlat, „a választások áttekintése” jól illeszkedik ehhez a helyzethez. Sokat segíthet az a társasági játék is, ahol az ember más emberek helyébe képzelheti magát, hogy megértse érzéseit. Az ilyen terápia megállítja a halogatás előrehaladását, és érzékenyebbé teszi a személyt mások iránt.

Önszidalmazás

Mentalis.betegsegek.szemelyiseg.3
Az önszemrehányásra hajlamos embereket könnyen nevezhetjük struccnak, mert hajlamosak a homokba dugni a fejüket, valahányszor el akarnak bújni a problémák elől. Ezt a szindrómát a pszichológiában elkerülő személyiségzavarnak nevezik. Előrehaladott esetekben pánikrohamok, depresszió, alvászavarok jelentkezhetnek. Az önkritika kis adagokban hasznos, önfejlődésre késztet, de túlzott mennyiségben rendkívül veszélyes a lelki egészségre. Aggódnod kell, ha a következőket észleled:
 • erős és azonnali harag a kritika vagy rosszallás miatt;
 • az abszurditásba torkolló új kapcsolatok elkerülése (például az előléptetés megtagadása, ha ez új emberekkel való kommunikációt igényel);
 • a lehetséges nehézségek, fizikai veszélyek vagy a szokásos cselekvések kockázatának eltúlzása;
 • visszatartja magát az emberekkel való kommunikációtól, mert fél attól, hogy valami rosszat mond.
A hamis előrejelzések tagadása hasznos gyakorlat lesz ebben az esetben. Le kell írnod az előrejelzéseidet egy cselekvéssel kapcsolatban, amelyet végrehajtani tervezel. Például: „Ha késő este elmegyek egy ismeretlen boltba, kirabolnak.” A művelet végrehajtása után írd le az eredményt. Ezért ha legközelebb kétségeid vannak vagy negatív előrejelzéseid támadnak valamivel kapcsolatban, nyisd ki a jegyzetfüzetedet, és olvasd el a jegyzeteidet, hogy megbizonyosodj arról, hogy semmi ijesztő nem fog történni.

Alkalmazkodás

Mentalis.betegsegek.szemelyiseg.5
A közeli barátoktól és családtagoktól való függés minden emlősre jellemző, beleértve az embert is. Teljesen normális, hogy másokra hagyatkozunk, azonban a túlzott függőséget az orvostudomány függő személyiségzavarnak tekinti. A mentális betegségre utaló fő jel az, ha nehézségekbe ütközöl, vagy akár nem is tudsz döntést hozni anélkül, hogy egy tekintélyes személy jóváhagyását megkapnád. Ezenkívül a betegség a következő tünetekkel jár:
 • Megállapodás a környezetükkel, még akkor is, ha nincs igazuk
 • Kellemetlen érzés, amikor egyedül vagy, és bármit meg kell tenned annak érdekében, hogy ne maradj egyedül
 • Kellemetlen vagy megalázó cselekedetek elkövetése valakinek a kedvében járva
 • Indokolatlan rögeszmés gondolatok, hogy körülötted mindenki elárul téged

Perfekcionizmus

Mentalis.betegsegek.szemelyiseg.4
A kétségbeesett perfekcionizmus az obszesszív-kompulzív zavarhoz vezethet. A betegség kialakulása általában azzal függ össze, hogy a társadalom értékeli az olyan tulajdonságokat, mint a részletekre való odafigyelés, az önfegyelem, az érzelmi kontroll, a megbízhatóság és a hangsúlyos udvariasság – és az emberek nagyon függővé válnak ezeknek az elvárásoknak való megfeleléstől. Ekkor válnak ezek a tökéletes tulajdonságok valódi katasztrófává: érzelmi blokkoltság, dogmatizmus és pszichológiai rugalmatlanság.
 • Nem vagy hajlandó időt szánni önmagadra, attól tartva, hogy nem vagy elég produktív
 • Nem vagy hajlandó megszabadulni a felesleges dolgoktól azzal a gondolattal, hogy “egy nap szükségem lehet rá…”
 • Kóros félelem a hibázástól
 • A vágy, hogy másokért dolgozz, mert azt gondolod, hogy senki más nem tudja olyan minőségileg elvégezni, mint te
A perfekcionisták számára nehéz egy helyben maradni, mert természetük azonnali cselekvést igényel, ezért a pszichológusok a mindennapi meditáció gyakorlását javasolják. A siker megszilárdítása érdekében célszerű rögzíteni, hogy hány dolgot végeztek el a pihenés nélküli napokon. Ez biztosítani fogja a perfekcionistát arról, hogy a pihenés nem akadályozza meg őket abban, hogy produktívak legyenek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.