Az új nemzetközi ajánlások szerint öt napig kell karanténban lenniük azoknak, akik elkapták a vírust, ezt követően pedig öt napig ffp2-es maszkot kell hordaniuk.

Aggodalomra, kapkodásra semmi ok

“Nincs szükség a központi járványintézkedések szigorítására” – mondta az RTL Híradónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint inkább az átoltottság arányán kellene javítani.

Azt is megjegyezte, hogy azok szervezete is immunizálódott valamelyest, akik csak egyetlen adag koronavírus elleni vakcinát adattak be maguknak, de az elérhető maximális védelmet csak azok szerezték meg, akik már mindhárom oltást megkapták.

Szerinte, a negyedik hullám csúcspontja után fokozatosan esett vissza a napi fertőzésszám, ha pedig ezt a tendenciát tartottuk volna, akkor most napi ezer új esetről lehetne beszélni. Ezzel szemben naponta legalább hatezren kapják el a betegséget – mutatott rá.

Az újabb, ötödik hullámért a nyugat-európai tapasztalatok alapján az omikron változat a felelős, ez pedig a Semmelweis Egyetem rektorának elmondása szerint „mintha kicsit más vírus lenne”, mint a brit vagy a delta mutáns.

Az omikron tünetei

​Torokkaparás, fejfájás, köhögés, orrfolyás és láz, de általában nem tart két napnál tovább, illetve szezonális felső-légúti betegséghez hasonlít, nem azt érzi a beteg, hogy az egész szervezetét igénybe veszi.

Enyhe, de nem veszélytelen

A rektor azt javasolja, hogy aki érzi magán ezeket a tüneteket, csináljon antigén gyorsteszet, az ugyanis igen nagy hatékonysággal mutatja ki a fertőzést. A tünetmentes betegeknél viszont közel sem ennyire hatékony a gyorsteszt.
Hangsúlyozta, hogy hiába okoz az omikron variáns enyhébb tüneteket, az oltatlanok esetében továbbra is megvan annak a veszélye, hogy a beteg kórházi segítségre vagy lélegeztetésre szorul. Ez igaz a fiatalok esetében is. 
A rektor szerint egyébként a háromszorosan oltottaknál nincs szükség a mozgás korlátozására, csak maszkhasználatra, így esetükben azt sem tartja indokoltnak, hogy ne vegyenek részt közösségi eseményeken.

Már úton vannak viszont azok az új gyógyszerek, amelyek hatékonynak tűnnek a betegség ellen

– tette hozzá.
Az RTL Híradó Merkely Bélával készült interjúját hosszabban is megnézhetik az alábbi videóban. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet