A Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az azt kiadó Labrisz Egyesület, amelyet a fogyasztóvédelmi eljárás keretében állapította meg a hatóság – közölte a fővárosi Kormányhivatal.

Félrevezető információk alapján döntenek a könyv megvásárlói?

„A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban Budapest Főváros Kormányhivatala megállapította, hogy a Meseország mindenkié értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, de az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg” – közölték.

Meseorszag Mindenkie Konyv Duro Dora Kormanyhivatal
Meseország Mindenkié Című Könyv / Fotó: Labrisz Leszbikus Egyesület

„Így a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek” – tették hozzá.

A Kormányhivatal szerint alkalmazni kell a kötelezést

A fővárosi kormányhivatal szerint „Minthogy a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, ezért sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ami által az egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg. A hatóság ezért kötelezte az egyesületet, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban. 

Kapcsolódó cikk

A kötelezést a Meseország mindenkié című könyv esetében is alkalmazni kell” – zárul a közlemény.

A pszichológusok szerint nem ártalmas a Meseország mindenkié könyv

A Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent könyv egyik példányát Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta, a kötet körüli botrány hatására aztán a mesekönyv a hazai sikerlista élén kötött ki, emlékeztetett a Telex.

Kapcsolódó cikk

Dúróhoz kapcsolódva néhány pszichológus, köztük Bagdy Emőke is megszólalt. Az ő nyilatkozata szerint például „óvodáskor között kapja meg a gyermek azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik, hogy a biológiai nemével azonos társadalmi nemben vállalja, hogy hová, azaz melyik nemhez tartozik”.

Később közel ezer pszichológus adott ki közös közleményt arról, hogy nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára a szóban forgó könyv.

Kitértek arra is, hogy elhatárolódnak Bagdy és az ő nyilatkozatához hasonló kijelentésektől, ezek ugyanis „szakmaiatlanok és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”.

Kapcsolódó cikk

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint felmerülhet kiskorú veszélyeztetése az óvodákban, ahol bevezetik a Labrisz Egyesület szóban forgó könyvét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet