A metángáz-kibocsátásának csökkentése rövid távon kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harcban — állapította meg egy nagyszabású ENSZ-jelentés.

Sürgősen intézkedni kell, ha tartani akarjuk magunkat a határértékhez

A metán az élő szervezetek bomlásakor keletkezik, a szén-dioxiddal szemben rövid ideig marad a légkörben, azonban erőteljesebb hatása van a felmelegedésre — olvasható a BBC hírportálján.

Ha a globális felmelegedés mértékét a párizsi egyezményben megállapított határértéken belül akarják tartani, akkor a metánt “sürgős intézkedésekkel” csökkenteni kell.

Metangaz-Kibocsatas Globalis Felmelegedes Klimavaltozas
Alacsony költségekkel le lehet csökkenteni a metánkibocsátást, de fontos lenne a kevesebb húsfogyasztás is. / Fotó: Flash Dantz / Unsplash

A párizsi egyezmény, melyet 200 ország írt alá, azt a célt tűzte ki, hogy az ipari forradalom előtti értékhez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartsa a globális hőmérséklet növekedését. Az 1,5 fokot tekintik a veszélyes felmelegedéshez vezető “kapunak”, innentől a klímaváltozás komoly következményeivel kell számolni.

Tavaly mind a szén-dioxid, mind a metán szintje rekordmagasságot ért el a pandémia megfékezésére hozott korlátozások ellenére, ami pedig jelentősen csökkentette a gazdasági tevékenységet.

Van jó hír is

A jelentés jó híre, hogy létező technológiák alkalmazásával igen alacsony költségekkel gyorsan és jelentősen csökkenthető a metánkibocsátás.

A Global Methane Assessment című jelentést és az ajánlásokat egy nemzetközi kutatócsoport készítette az ENSZ Környezetvédelmi Programja (Unep) számára.

A klímaváltozás sok eseménye a vártnál gyorsabban következett be: több a tűz, az erős hurrikán, több a hőhullám, és a metán a legjobb eszköz a kezünkben, hogy a következő 30 évben csökkentsük ezeket a természeti katasztrófákat

— magyarázta Drew Shindell, a tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódó cikk

A tudósok szerint az emberi tevékenységből származó kibocsátást akár évente 180 millió tonnával — 45 százalékkal — lehetne csökkenteni 2030-ig.

Muszáj lenne kevesebb húst enni a metángáz-kibocsátás miatt

A metángáz-kibocsátás fő emberi forrásai a fosszilis üzemanyagok ipara, melynek a teljes emisszió 34 százaléka írható a számlájára. A mezőgazdaság 40, a hulladékszektor 20 százalékért felelős.

Az Unep szerint a fosszilis üzemanyagok iparágában van a legtöbb lehetőség, hogy alacsony költségen mérsékeljék a metánkibocsátást: az olaj- és gázkutaknál, valamint a termelés és a szállítás során keletkezett szivárgások megszüntetése kevés költséggel komoly metáncsökkentést jelentene. Hamar kifizetődő lenne, mivel a szivárgások kiküszöbölésével több gázt lehetne eladni.

A hulladékszektor a szennyvíziszap lerakásának javításával csökkentheti a metánkibocsátást.
A mezőgazdaság az elárasztott rizsföldeken való gazdálkodás javításával segíthet könnyen, ugyanakkor nehezebb a dolga a szarvasmarháktól származó metánmennyiség csökkentésével. A jelentés szerint itt az élelmiszer kidobását lehetne visszafogni, a marhatartást javítani és a fogyasztási szokásokat megváltoztatni, azaz kevesebb húst és tejterméket tartalmazó étrendre áttérni.
Ha mindezeket sikerülne megtenni, 45 százalékkal lehetne visszafogni a metánkibocsátást, amivel majdnem 0,3 fokos globális felmelegedést lehetne elkerülni akár 2040-ig.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk