A londoni Természettudományi Múzeumban látható hétfőtől annak a meteoritnak egy darabja, amely hatalmas fényjelenség kíséretében csapódott be februárban a gloucestershire-i Winchcombe városában.

A meteorit egy család kocsibehajtójáról származik

A tűzgömbről készített megannyi videó és a több ezer szemtanú beszámolója alapján a kutatóknak sikerült pontosan meghatározniuk, hogy a meteorittörmelékek hol értek földet Angliában – írja a BBC.

A Winchcombe térségében begyűjtött legnagyobb darab egy helyi lakos, Victoria Bond földjéről származik. Ez a nagyjából 100 grammos darab látható a londoni Természettudományi Múzeumban, amelynek a meteorit több másik darabját, összesen körülbelül 500 grammnyi törmeléket sikerült begyűjtenie. A leleteket egy speciális dobozban tárolják, hogy szárazon tartsák őket.
Londoni Termeszettudomanyi Muzeum Meteorit Ihasz Mira Bianka Wolcock Csalad
A Wilcock család, akinek autóbejárójába csapódott a meteorit / Fotó: NHM
Az elszenesedett kőzetek zöme a Winchcombe-ban élő Wilcock család kocsibehajtójáról származik. Wilcockék óvatosan begyűjtötték a mintákat, majd a múzeum kutatói egy fogkefe és egy üres krémtúrósdoboz segítségével összesöpörték a megmaradt port is. A szóban forgó műanyag eszközök ma már szintén a brit nemzeti gyűjtemény részei és hamarosan – a család kocsifelhajtójának egy darabjával együtt –, csatlakoznak a múzeumban kiállított darabhoz.

Magyar nő találta meg

Amikor a kőzet egyik darabja egy családi ház autóbeállójára zuhant, kutatók meg is szállták a környéket, hátha találnak még darabokat.

A Glasgow-i Egyetem csapatát Ihász Míra Bianka is elkísérte, akinek a barátja meteorit-kutató. Napokig keresgéltek egy közeli tanyán, de mivel a területet bárányok is gyakran használják, bármikor azt hitték, hogy felbecsülhetetlen leletet találtak, kiderült, hogy csak bárányürülékről van szó. Sokan fel is adták, hazamentek.

Ihász ugyan korábban nem foglalkozott csillagászattal, de a báránynyomok nem szegték kedvét, és végül kitartását siker koronázta: megtalálta a meteoritot.

Sikítozás, ugrálás, nem hittem se a szememnek, se a fülemnek, többször megkérdeztem, hogy »biztosak vagytok benne?«️

– emlékezett vissza Ihász azt RTL Klubnak.

Óránként 48 ezer kilométeres sebességgel zuhant

Az interneten jelenleg elképesztő összegeket kínálnak a Winchcombe-meteorit darabjaiért, de a család ragaszkodott hozzá, hogy az általuk begyűjtött törmelékek múzeumba kerüljenek és arra inspirálják a fiatalokat, hogy tudományos pályát válasszanak maguknak.
Harminc éve ez az első eset a szigetországban, hogy észlelték egy meteorit hullását, majd be is gyűjtötték a darabjait. Ráadásul a megtalált leletek a ritka szenes kondritok közé tartoznak, ezek a „Naprendszer építőelemei”.
Kapcsolódó cikk
A brit Fireball Alliance (Tűzgömb Szövetség) tudományos egyesület szerint a meteorit február 28-án hatolt be a Föld légkörébe Nagy-Britannia felett, a fényes jelenséget Izlandon és Hollandiában is észlelték.
A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.
Videófelvételek szerint a kőzet óránként 48 ezer kilométeres sebességgel haladt.

A felvételek azt is lehetővé tették, hogy rekonstruálják a Nap körüli eredeti röppályáját: az objektum a Mars és a Jupiter között haladhatott.

A szakemberek számos vizsgálatnak vetik alá a meteorittöredékeket, egyebek között azért, hogy megismerjék ásványi összetételüket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk