A chatrobot, amit a Microsoft szabadalmaztatni akar, saját személyiséget alakítana ki. A cég nem csak az elhunytak személyiséget imitálná, hanem 2D-s vagy 3D-s modell létrehozására is képes lenne.

2D-s vagy 3D-s modell létrehozására is képes lenne

A Microsoft szabadalmat nyújt be az elhunyt embereket imitáló csetrobotok létrehozására. A robot saját személyiséget alakítana ki képek, hangadatok és egyéb információk alapján, írja az IGN.

Microsoft Charbot Chatrobot Black Mirror Be Right Back Mindjart Jovok
A Microsoft Chatbotja Hamarosan Nem Csak Jövő Lesz? / Képünk Illusztráció / Fotó: Pixabay

A cég az elhunyt személyes adatait felhasználva akár 2D-s vagy 3D-s modell létrehozására is képes lenne. A mesterséges intelligencia programja egy személyes profilra épülne, beleértve a képeket, hangadatokat, a közösségi médiában megtalálható bejegyzéseket és az elküldött üzeneteket. A mesterséges intelligencia ezután hangban és/vagy üzenetváltással is képes lenne imitálni az adott ember beszélgetését.

A használója mását is vissza tudná adni

„Az a bizonyos személy lehet egy múltbeli vagy jelenben élő valaki, például egy barát, egy rokon, egy ismerős, egy híresség, kitalált karakter, történelmi alak vagy véletlenszerű entitás” – írja a Microsoft szabadalma.

Kapcsolódó cikk

„Az adott program arra is betanítható, hogy használója mását adja vissza” – teszi hozzá.

A Black Mirror epizódjának átélésére nem kell sokat várni?

Ha éppen arra gondolsz, valahonnan ismerős ez a fajta jövő, segítünk: Fekete tükör (Black Mirror). A népszerű Netflix-sorozat 2. évadának 1. részében tematizálták ezt Charlie Brookerék.

Black Mirror 2 Evad 1 Resz Be Right Back Mindjart Jovok
Hayley Atwell És Domhnall Gleeson A Fekete Tükör (Black Mirror) 2. Évadában / Fotó: Netflix

A Mindjárt jövök (Be Right Back) című epizód szinopszisa szerint a Hayley Atwell (Bosszúállók-széria, A hercegnő) által alakított Martha párja, Ash  – akit Domhnall Gleeson (Harry Potter és a Halál ereklyéi, Időről időre) formál meg – a fél életét a közösségi média használatával tölti. Azonban röviddel költözésük után életét veszti egy balesetben. Miután néhány nappal később felfedezi, hogy terhes, Martha igénybe vesz egy vadonatúj szolgáltatást, amely képes szimulálni Ash hangját és személyiségét telefonon keresztül pusztán az által, hogy a program elemzi a férfi közösségi médiás tevékenységét. 

Kapcsolódó cikk

Egy napon aztán felajánlja neki a szolgáltatás a legújabb kísérleti lehetőséget: a szimulált Ash-t egy mesterséges testbe költöztetik, mely épp úgy néz ki, mint az elhunyt. Eleinte minden rendben is megy, de aztán Martha észreveszi, hogy az android nem tudja mímelni azokat az apróságokat, amiket Ash-ben szeretett, ezért elkezd eltávolodni tőle.

Végül egy sziklaszirt szélére viszi őt és azt követeli, hogy ugorjon le.

Mikor az android megtenné, Martha kifakad, hogy Ash soha nem tűrné el, hogy parancsolgassanak neki. Válaszképp az android könyörögni kezd az életéért. 

Black Mirror

Catch up on earlier episodes on 4oD: http://www.channel4.com/programmes/black-mirror/4od

Marthának megesik rajta a szíve, hazaviszi, de a padláson tárolja, hogy lánya, ha majd kicsit idősebb lesz, minden héten találkozhasson az apjával.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet