Néhány hónapja jelent meg a Middlemist Red harmadik nagylemeze, a The Other Side of Nowhere. Miért kellett négy évet várni az új albumra? Mi inspirálta a western-koncepciót? Ha nincs koronavírus, most album sem lenne?

ContextUs: Négy év telt el az előző, Ripple Soul című lemezetek megjelenése óta. Ezen időszak a The Other Side of Nowhere munkálataival telt?

Deli Soma: Jó lenne azt mondani, hogy az elmúlt négy évben csak és kizárólag ezen az albumon dolgoztunk! De nem így van. Sokat agyaltunk, hogy milyen irányba induljunk, de egészen tavalyig nem volt koncepciója a lemeznek. A pandémiás időszak kezdetén aztán Nóvé Soma gyakorlatilag beköltözött próbaterembe. Hetekig dolgozott, míg végül összeállt az album és elkezdhettünk közösen dolgozni, próbálni.

ContextUs: Nóvé Soma, nemrég azt nyilatkoztad, hogy a harmadik nagylemezeteket megelőzte egy, az egész bandát érintő alkotói válság. Ez érintette a személyes kapcsolatokat is?

Nóvé Soma: Azt hiszem, akkor lehet igazán egymásra hangolódni zeneileg, ha a magánéletben is egy húron pendülünk – nehéz lenne a kettőt különválasztani. 

Az alkotói válság annak a következménye volt, hogy nem töltöttünk elég időt együtt se magánemberként, se zenei környezetben, a próbateremben.

A The Other Side of Nowhere munkálatai során viszont újra összekovácsolódtunk. Így remélhetőleg a jövőben nem kell majd ehhez hasonló alkotói válságon keresztülmennünk.

ContextUs: Felmerült, hogy ez több mint alkotói válság, és akár a zenekar feloszlását fontolgattátok?

N. S.: Komolyan nem beszéltünk feloszlásról, de az mindenképp világos volt, hogy ez egy krízispont. Éreztük, hogy ha nem adunk ki új lemezt, akkor kihűl a láng, ami a Middlemist Red pályafutását éltette.

D. S.: Valóban ott lógott a levegőben, hogy ha nem tudunk kiadni új zenét, akkor nem értjük, hogy mi az, ami összetart minket. De szerencsére ezen túljutottunk.

ContextUs: Hogyan?

D. S.: Az segített túllendülni, hogy Soma a kezébe vette az irányítást és megírta az album gerincét. Ez persze nem azt jelenti, hogy a következőkben is így fogunk dolgozni, de most jól sült el.

Kapcsolódó cikk

ContextUs: Egyes kritikák megjegyezték, a The Other Side of Nowhere teljesen más, mint a korábbiak, mégis fellelhető a Middlemist Red-gén. Kevés zenekar tudja megtartani eredetiségét, ha merőben eltérő koncepció alapján készül egy lemez. A pozitív visszhangok szerint azonban nektek sikerült.

N. S.: Én azt gondolom, hogy a legerősebb összekötési pont az, ha az albumokon ugyanaz az énekes. Akkor pedig még inkább igaz, ha hasonlóan is énekel.

Ürögdi Ábel: Szerintem a zenekarok tagjai teszik a gént génné, a hangzást hangzássá. Örülök, hogy a legújabb lemezünk érezhetően más, mint az előzőek, de nem mondanám, hogy kilóg a sorból. Lehet, hogy a koncepció eltér, de a zenei elemek felismerhetően Middlemist Redesek.

Middlemist Red The Other Side Of Nowhere Album Inter Nove Soma Deli Soma Urugdi Abel Papp David
A Middlemist Red Tagjai: (Balról Jobbra) Ürögdi Ábel, Papp Dávid, Nóvé Soma, Deli Soma / Fotó: Wanda Martin

D. S.: Egyetértek. A tagoknak megvan az egyedi játékstílusa, lüktetése, hangzása. Mindenki tudja, hogy mit keres a zenéjében, és ameddig nem távolodik el radikálisan attól, az lesz az összekötő kapocs.

Ü. Á.: Ha úgy hoztuk volna ki a lemezt, hogy nem mondunk róla semmit, akkor az átlag hallgatónak nem tűnt volna fel ez a változás. Ezért fontosak a hívószavak – esetünkben a western és az új, koherens koncepció –, mert el tudja vinni egészen más irányba.

ContextUs: Ábel, fel is vezetted a következő kérdést: az első interjúkban ti magatok aggattátok The Other Side of Nowhere-re a westernalbum címkét, amelynek következtében rendre e motívum mentén elemezték azt. Ezzel pedig felmerül a kérdés, vajon korlátoztátok-e az értelmezést.

N. S.: Ez így van: ha mondasz valamit, akkor az befolyásolja a hallgatót, de ha nem mondasz semmit, meg se hallgatják.

ContextUs: De ha már beemeltétek: a western motívumokkal a filmzeneszerzés egyik legikonikusabb időszakát hoztátok vissza. Mi inspirálta, hogy ez legyen a lemez átfogó koncepciója?

N. S.: Nekem szükségem van keretrendszerre, amin belül gondolkodhatok. Így tudok hatékonyan zenét írni. A konkrét kontextus inspirál, mert ismerem a korlátaimat. 

Nem az volt a lényeg, hogy westernhommagealbumot készítsek, hanem megtapasztaljam, egy adott kontextusban mit tudok létrehozni.

Így tekintve, a westernmotívum inkább egy eszköz volt, mintsem a cél.

ContextUs: A spagettiwesternre jellemző, hogy sokkal erőszakosabb, keserűbb, élesebb benne a feszültség és a világa is kiábrándultabb. Ha végighallgatja az ember az albumot, úgy érzi, zeneileg megfelel ezeknek, ám dalszöveget tekintve nem reflektál rájuk.

N. S.: Nem is kell, hogy reflektáljon, ez nem egy westernrekreáció. Hiteltelen lenne, ha bankfosztogatásról vagy prérin lovaglásról énekelnék. Az viszont fontos volt számomra, hogy a saját érzéseimet énekeljem meg. Ugyanakkor azt hiszem, elfér egymás mellett, ha van tematika és a narratíva egy másik történetet mesél el.

03 Mmr By Wandamartin 2
/ Fotó: Wanda Martin

D. S.: Az albumleírás miatt sokan várták, hogy a szövegvilág is egy westerntörténet legyen. Mi azonban nem egy vadnyugati hős történetének elmesélésére vállalkoztunk, egyszerűen a hangulatot akartuk átadni. Talán emiatt nem volt túl jó ötlet westernalbumként promózni.

ContextUs: A kíváncsiság, kísérletezés egyik albumotokon sem hagyott alább. A szóban forgó lemezen az elektronikusabb hangzás és a szaxofon mint hangszer megjelenése jelenti mindezt.

D. S.: Az elektronikus hangzást már a Ripple Soulon pedzegettük, és az élőkoncertjeinken is nagy hangsúlyt fektettünk a különböző elektronikus kísérletezésekre. A szaxofon viszont valóban újdonság volt.

N. S.: Igen, a szaxofont a Mordái zenekarból hoztam be, ami egy másik projektem a Middlemist Red mellett.

ContextUs: A Bloodshot Eyes az egyik legnépszerűbb az albumra érkezett rajongói visszajelzések szerint, ám a szakma kritikája szerint indokolatlanul hosszú lett.

Papp Dávid: Én azt gondolom, hogy ha egy dalnak el kell mondania egy hangulatot vagy érzést, akkor annak nem lehet gátat szabni. Megvághattuk volna a befogadhatóság érdekében, de azzal csak vesztettünk volna.

Middlemist Red - Bloodshot Eyes

Middlemist Red's long anticipated 3rd LP 'The Other Side of Nowhere' is out 15th December 2020.Facebook: https://www.facebook.com/middlemistredofficial/Insta...

ContextUs: Az album megjelenése után nem sokkal azt nyilatkoztátok, a pandémiás időszak nemhogy nem hátráltatott, de elengedhetetlen volt ahhoz, hogy létrejöjjön az album. Ez azt jelenti, hogy ha nincs koronavírus, akkor album sincs?

Ü. Á.: Azt nem mondanám, hogy nem lett volna album, de azt biztosan, hogy nem lett volna előbb. Az, hogy minden leállt, segített, hogy a lemezre koncentráljunk – főleg Nóvé Soma. Egy év elteltével már szeretnénk, ha a következőkben nem így működne a világ, de akkor serkentette a kreatív energiákat.

D. S.: Ráadásul az első hullám még izgalmas volt. Mindenki megállt, fókuszt váltott, befelé figyelt és reflektált az elmúlt évekre. Ez abszolút nyerő volt nálunk is, de örültünk volna, ha csak két hónapig tart.

ContextUs: Nóvé Soma, említetted, hogy úgy írtad a lemezt, mintha egy filmhez készülne. Gondolkodtál filmzeneszerzésen?

N. S.: Igen, remélem, hogy lesz is alkalmam rá. Ha valaki olvassa ezt, és szeretne velem együtt dolgozni, akkor keressen nyugodtan!

06 Mmr By Wandamartin
/ Fotó: Wanda Martin

ContextUs: Tavaszra terveztetek lemezbemutató-koncertet, azonban valószínűleg még tartani fognak a korlátozások. Online koncert megoldás lehet?

D. S.: Éppen most kellett lemondanunk egy nagyobb szabású online lemezbemutatót. Reméljük, hogy nyáron tarthatunk kisebb-nagyobb koncerteket Budapesten és környéken. Egy nagyobb szabású koncertnek azonban – mint amit ehhez a lemezhez terveztünk – nem tudjuk, mikor lesz meg a helye és ideje.

Ü. Á.: Az online koncert lehet megoldás, de nem igazán örülnénk neki. A lemezbemutató-koncertnek pont az a varázsa, hogy először játszol valamit emberek előtt – látod és hallod a reakciókat – közvetlenül. Online ez elveszne.

ContextUs: Előfordulhat, hogy a következő Middlemist Red-albumra is négy évet kell várni?

(A zenekartagok nevetnek.)

D. S.: Előfordulhat, de nem ez a cél. Reméljük, hogy nem. Azt már megtanultuk, hogy másként kell hozzáállnunk a dalíráshoz: nem várhatjuk, hogy a jammelgetésből egyszer csak megszülessen valami. Ha ehhez tudjuk tartani magunkat, akkor nem kell újabb négy évet várni. Lehet, hogy hat év lesz belőle. (nevetnek)

CV

A Middlemist Red neo-pszichedelikus rockzenekar 2012 októberében alakult. Tagjai: Nové Soma (vokál, gitár), Deli Soma (basszusgitár, háttérvokál), Papp Dávid (gitár, billentyű) és Ürögdi Ábel (dob, háttérvokál). Hét évvel ezelőtt, 2014-ben adták ki első lemezüket Supersonic Overdrive címmel. Ezt követte 2016-ban az Evermore EP-jük, majd második nagylemezük, a Ripple Soul, szintén abban az évben. 2014-ben az Index versenyén elnyerték az év magyar dala díját a Single Switcherooval. Ugyanabban az évben a Deezer Young Guns versenyét is megnyerték. Egy évvel később, 2015-ben pedig a hazai Fonogram-díjat zsebelték be Az év felfedezettje kategóriában. Tavaly, 2020 decemberében jelent meg a The Other Side Of Nowhere, a zenekar harmadik nagylemeze.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet