Ha figyelmesen vizsgálod az éjszakai égboltot, különböző formájú, méretű és színű csillagokkal találkozol. Leggyakrabban fehérek, de kéken, pirosan és sárgán ragyogó csillagokat is megfigyelhetünk. Akárhogy keresünk, nem találunk zöld csillagot az égen. Nem azért, mert a csillagok nem adnak ki zöld fényt magukból, csupán a szemünk lát mást.

Különböző hőmérsékletű csillagok különböző fényt bocsátanak ki

A tűzhöz hasonlóan a csillagok is máshogy mutatnak, ahogy különböző hőmérsékleten égnek. A „hűvösebb” csillagok fénye pirosnak, a forróbbak pedig kéknek tűnnek. De valójában nincs olyan csillag, amely egy színben ragyog.

A csillagok minden pillanatban különböző hullámhosszú fényt bocsáthatnak ki, amelyek különböző helyet foglalnak el a színskálán. Azonban a szemeink nem képesek az összes ilyen hullámhossz befogadására. Ehelyett azt a színt látjuk, amely a legdominánsabb – írta a MentalFloss cikkében.

Csillagok Fotonok Csillagok Szine Miert Nincs Zold Csillag
A Csillagok Hullámhossza És A Kiadott Fény Színe / Fotó: Gstraub / Istock / Getty Images
Ha a csillagok hullámhosszát egy grafikonon ábrázolnánk, egy harangformájú görbületet kapnánk, amelyen a hidegebb csillagok pirosas fénynél, míg a forróbbak kékesnél helyezkednének el.

A zöld csillagok túl sok színt sugároznak a szemeinknek

És hova tartozik a zöld? A közepes hőmérsékletű csillagokhoz zöld fénykvantum tartozik, de nem tűnnek zöldnek. A zöld hullámhossz a színskála közepén helyezkedik el. Ami azt jelenti, hogy ezek a csillagok elég fotont bocsátanak ki a szomszédos színekből ahhoz, hogy befolyásolják a színt, amit látunk.
Ha valami olyat látunk, ami sok zöld, kék, sárga és piros fotont bocsát ki egyszerre, fehérként érzékeljük. Ezért van az, hogy a közép-hőmérsékletű csillagok, mint a napunk, fehérnek tűnik. A szín nem azt jelenti, hogy valami nagyon forró vagy hideg, egyszerűen azt jelenti, hogy a csillag átlagos.
A másik szín, amit nem találunk meg a csillagokat fürkészve, a lila. Ez azért van, mert a szemünk jobb a kék szín érzékelésében, mint a liláéban. A lila fényt kibocsátó csillagok pedig sokat sugároznak a szomszédos színből is, ami a kék.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet