Gyerekkorunk óta arra tanítanak minket, hogy mossuk meg, amit meg akarunk enni. Kevesen tudják, hogy néha ez a legrosszabb, amit tehetünk.
Az élelmiszerek mosásával sokszor elősegítjük a baktériumok szétszóródását, és más problémát is okozhatunk magunknak.
Most összeszedtük azokat az élelmiszereket, amiket tanácsos minden főzés előtt leöblíteni, és azokat, amiket soha ne moss meg felhasználás előtt!

Soha ne mosd meg:

Tojás

A tojást gyakran speciális anyaggal kezelik, hogy megvédjék a baktériumoktól. A vízzel lerombolod ezt a védelmet, ezért ne mosd meg soha a tojást.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg1
/ Fotó: Bright Side

Csirke

A friss csirkén található baktériumok nagyon veszélyesek az egészségre. Közülük a legismertebb a szalmonella. Sokan azt hiszik, hogy ha megmossák a csirkét főzés előtt, megszabadulhatnak ezektől a kórokozóktól, de ez nem egészen így van. Amikor mosod a csirkét, a víz segíti a baktériumok szétszóródását a kezeden és a mosogatóban. Ha megfelelően átsütöd vagy megfőzöd a csirkét, minden baktérium el fog pusztulni. A séfek szerint a legjobb, ha kétszer forralod át a csirkehúst. Ha először átforrt, cseréld ki a vizet és forrald át újra.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg10
/ Fotó: Bright Side

Hús

Akárcsak a csirkénél, a nyers húsnál (marha-, sertés-, bárány-, szárnyashúsoknál) sem ajánlott az öblítés főzés előtt, mert ezzel csak a baktériumok elterjedését segítenéd elő. A magas hőmérséklet segítségével maradéktalanul megszabadulhatsz a kórokozóktól. Főzés előtt papírtörlővel törölgesd át a hússzeletet, hogy a felesleges levet felszívd róla. Ezután szappannal moss kezet!
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg9
/ Fotó: Bright Side

Tészta

Nem tudni, kinek a fejéből pattant ki, hogy jó ötlet a tésztát leöblíteni. A séfek egyenesen betiltanák ezt a rossz szokást, mivel a víz eltávolítja a tésztából a keményítőt, aminek fontos szerepe van abban, hogy a szószt a tészta magába tudja szívni. Kizárólag főzés után öblítheted le a tésztát, ha pl. salátát szeretnél belőle készíteni.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg8
/ Fotó: Bright Side

Gomba

A gombát nem tarthatod sokáig a csap alatt, és nem is áztathatod be, mert nagyon magába szívja a vizet. A legjobb, ha gyorsan átöblíted és szárazra törölgeted. Ezt közvetlenül főzés előtt tedd meg, máskülönben tönkreteszed, és elveszíti a rugalmasságát is.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg7
/ Fotó: Bright Side

Mindig mosd meg

Ehető héjjal rendelkező zöldségek és gyümölcsök

Hiába látod úgy, hogy tiszták és egészségesek, ez nem jelenti azt, hogy nem kell őket átmosnod. Muszáj! De szappant ne használj ehhez, csak hideg vízzel mosd el őket, majd törölgesd szárazra.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg6
/ Fotó: Bright Side

Konzervdoboz

A baktériumok be ugyan nem tudnak jutni a doboz belsejébe, de csak addig, míg ki nem nyitod. Éppen ezért felbontás előtt mindig mosd el a konzervdobozt!
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg5
/ Fotó: Bright Side

Nem ehető héjjal rendelkező zöldségek és gyümölcsök

Nem számít, milyen technikával és mennyire alaposan hámozod meg őket. Mindig mosd meg evés vagy felhasználás előtt a banánt, a dinnyét és valamennyi zöldséget, gyümölcsöt, aminek egyébként lehámozod a héját.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg4
/ Fotó: Bright Side

Diófélék

Mindig mosd meg a dióféléket, még akkor is, ha a héjuk már le van hántolva. Soha nem tudhatod biztosan, hol és hogyan tárolták vagy szállították. A mosással megszabadíthatod őket a fitinsavtól, amit a friss diófélék tartalmaznak. Arra használják, hogy megvédjék a dióféléket a parazitáktól, de ez nem csak rájuk nézve, hanem az emberre is veszélyes anyag.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg3
/ Fotó: Bright Side

Szárított gyümölcsök

A leginkább szennyezett élelmiszerek közé tartoznak. Ez különösen a kimérve kapható szárított gyümölcsökre igaz. De még akkor is mosd meg evés előtt, ha csomagolva veszed. Akár néhány órára is beáztathatod.
Elelmiszerek Amiket Moss Meg, Elelmiszerek Amiket Ne Moss Meg
/ Fotó: Bright Side

Ehhez kapcsolódó cikkünkben, több mindent is megtudhatsz arról, hogy hogyan érdemes elő és elkészíteni a különböző ételeket. Hiszen, ahogy a vízzel való érintkezése az élelmiszernek is vezethet egészségtelen ételhez, úgy a nem megfelelő elkészítése is sajnos.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.