Gyerekkorunk óta arra tanítanak minket, hogy mossuk meg, amit meg akarunk enni. Kevesen tudják, hogy néha ez a legrosszabb, amit tehetünk.
Az élelmiszerek mosásával sokszor elősegítjük a baktériumok szétszóródását, és más problémát is okozhatunk magunknak.
Most összeszedtük azokat az élelmiszereket, amiket tanácsos minden főzés előtt leöblíteni, és azokat, amiket soha ne moss meg felhasználás előtt!
Soha ne mosd meg:
Csirke
A friss csirkén található baktériumok nagyon veszélyesek az egészségre. Közülük a legismertebb a szalmonella. Sokan azt hiszik, hogy ha megmossák a csirkét főzés előtt, megszabadulhatnak ezektől a kórokozóktól, de ez nem egészen így van. Amikor mosod a csirkét, a víz segíti a baktériumok szétszóródását a kezeden és a mosogatóban. Ha megfelelően átsütöd vagy megfőzöd a csirkét, minden baktérium el fog pusztulni. A séfek szerint a legjobb, ha kétszer forralod át a csirkehúst. Ha először átforrt, cseréld ki a vizet és forrald át újra.
Hús
Akárcsak a csirkénél, a nyers húsnál (marha-, sertés-, bárány-, szárnyashúsoknál) sem ajánlott az öblítés főzés előtt, mert ezzel csak a baktériumok elterjedését segítenéd elő. A magas hőmérséklet segítségével maradéktalanul megszabadulhatsz a kórokozóktól. Főzés előtt papírtörlővel törölgesd át a hússzeletet, hogy a felesleges levet felszívd róla. Ezután szappannal moss kezet!
Tészta
Nem tudni, kinek a fejéből pattant ki, hogy jó ötlet a tésztát leöblíteni. A séfek egyenesen betiltanák ezt a rossz szokást, mivel a víz eltávolítja a tésztából a keményítőt, aminek fontos szerepe van abban, hogy a szószt a tészta magába tudja szívni. Kizárólag főzés után öblítheted le a tésztát, ha pl. salátát szeretnél belőle készíteni.
Mindig mosd meg
Diófélék
Mindig mosd meg a dióféléket, még akkor is, ha a héjuk már le van hántolva. Soha nem tudhatod biztosan, hol és hogyan tárolták vagy szállították. A mosással megszabadíthatod őket a fitinsavtól, amit a friss diófélék tartalmaznak. Arra használják, hogy megvédjék a dióféléket a parazitáktól, de ez nem csak rájuk nézve, hanem az emberre is veszélyes anyag.
Ehhez kapcsolódó cikkünkben, több mindent is megtudhatsz arról, hogy hogyan érdemes elő és elkészíteni a különböző ételeket. Hiszen, ahogy a vízzel való érintkezése az élelmiszernek is vezethet egészségtelen ételhez, úgy a nem megfelelő elkészítése is sajnos.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.
Ezt a 8 ételt soha ne tárold hűtőben
Tudtad, hogy a kenyeret is inkább a hűtőben érdemes tárolni?