A művészet közege III. Alkotáselmélet – Elméletalkotás a vírus idején címmel szervez konferenciát kedden a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) a Pesti Vigadóban. Az online is követhető rendezvény előadói azt vizsgálják, hogy kimutathatók-e olyan stílusváltások, eszközváltások, témaváltások a művészetben, amelyek egy új lehetséges korszak jegyeit hordozhatják magukban.

A vírushelyzetet átélt művészek beszélnek a kialakult gyakorlatról

A művészet közege elnevezésű konferenciasorozat az elmúlt két év alatt számos elgondolkodtató művészetelméleti kérdést vetett fel. A harmadik alkalommal megrendezendő esemény elsősorban a művészetet körülvevő közegre fókuszál – közölte az MTI-vel hétfőn az MMA MMKI.

A rendezvény első részében a szakemberek elméleti kérdésekkel foglalkoznak, majd a második szekcióban a vírushelyzetet átélt művészek beszélnek a kialakult gyakorlatról, megvalósításról.
Mma Mmki Muveszet Es Koronavirus Konferencia
A Rendezvény Első Részében A Szakemberek Elméleti Kérdésekkel Foglalkoznak, Majd A Második Szekcióban A Vírushelyzetet Átélt Művészek Beszélnek A Kialakult Gyakorlatról, Megvalósításról / Fotó: The Climate Reality Project / Unsplash

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára előadásában arra tér ki, hogy az elmúlt egy esztendőben a technológia adta lehetőségek menekülési útvonalakat nyújtanak egy világjárvány idején is.

Kocsis Miklós, az MMKI igazgatója arra keresi a választ, hogy a COVID-válság után hogyan lehet átszervezni művészeti intézmények tevékenységét.

Boros János, az MMKI tudományos főmunkatársa filozófiai szempontból kutatja, hogy honnan állt elő a vírusnak nevezett nem-élő, ami az élet számára maga a rossz.

Az MMA konferenciája a vírus és a globalizált, végletekig technicizált civilizáció terjedése között is párhuzamot von

Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának tanszékvezető egyetemi tanára, dékánja előadásában arról beszél, hogy a történetekben való gondolkodás és a kommunikáció egymással összefüggő, énteremtő folyamatok.

Várnagy Andrea zongoraművész, az MMA ösztöndíjasa az előadóművészet és a közönség járványhelyzet idején is fennálló kapcsolatáról beszél, majd Erhardt Gábor MMA ösztöndíjas építész a vírus és a globalizált, végletekig technicizált civilizáció terjedése között von párhuzamot.

Soltész Márton irodalomtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének munkatársa előadásában Pilinszky János evangéliumi esztétikájából vezeti le a választ arra a kérdésre, hogy mi a szerepe az alkotásnak a világjárvánnyal szemben.

Kondor Attila MMA ösztöndíjas képzőművész a konferencián bemutatja a Nyitott ajtónál című animációs rövidfilmjét, amely Johann Anker Larsen dán író műve alapján készült. A mű témája a meditatív elmélyülés spontán megélt csúcstapasztalata, az “örök jelen” feltárulása.

Az esemény online követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet