Most lehull a lepel a művészek és múzsáik közötti titkos kapcsolatról

Huszonhárom újabb történetben mutatja be múzsák és művészek kapcsolatát a művészetpszichológiai eszközeivel Gerevich József pszichiáter, a Teremtő vágyak című könyvének most megjelent harmadik kötetében.

“Ez a könyv sok mindenben hasonlít az eddigiekhez, hiszen mindegyikben van egy találkozás, mindegyik egy vagy több festményből indul ki és ezeknek a háttértörténetét meséli el, azonban az új kötetben sokkal több a magyar alkotó és nagyon sok olyan művész szerepel benne, akikről a magyar közönség csak keveset vagy egyáltalán nem hallhatott” – fejtette ki Gerevich József pszichiáter, az MTI-nek adott interjújában.

Példaként említette Gwen Johnt, Sarah Goodridge-ot vagy Louis Waint, akikről magyar nyelven nem nagyon jelent meg eddig semmi, azonban nemzetközi szinten jól ismertek és több életrajzírójuk is van, így jól kutatható művészeknek számítanak. A magyar művészek között szerepel a kötetben Dénes Valéria és Galimberti Sándor, Rippl-Rónai József és Bányai Elza, Ország Lili és Bálint Endre, Czigány Dezső és Szilasi Borbála, valamint Berény Róbert és Breuer Etelka története.

gerevich
Dr. Gerevich József pszichiáter, a Teremtő vágyak című könyv szerzője / kép: Kultúrpart

A pszichiáter elmondta, hogy a kötetek írásakor általában először a műalkotás ragadja meg, ezután kezdi el felfejteni a mű keletkezéstörténetét. Amennyiben van elég dokumentum róla és a kép mögött egy találkozás története is kirajzolódik, akkor bekerülhet a kötetbe.

Nem fogod elhinni, mennyit adtak ezért a Rippl-Rónai József-festményért

A BÁV kétnapos árverésén, november 13-án és 14-én összesen 380 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. Rippl-Rónai József népszerű kukoricás korszakából való Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukcióinak történetében rekordáron, 75,6 millió forintért kelt el. A kép kikiáltási ára 60 millió forint volt.

Voltak olyan történetek, amelyeknél nagyon komoly nyomozást kellett folytatni egy-két szál kibontásáért és ez leginkább a magyar alkotókra volt jellemező – fűzte hozzá.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarországon a festőkről nagyon kevés életrajz készül, ezért itt sokkal alaposabban kell utánajárni a dolgoknak, mint egy nemzetközileg ismert szerzőnél[/perfectpullquote]

– fogalmazott.

Az első rész 2016-ban, a második tavaly jelent meg, de már gyűlnek az újabb találkozások, így az olvasók a közeljövőben a sorozat negyedik kötetére is számíthatnak.
Gerevich József arról is beszélt, hogy párhuzamosan dolgozik a Szemfényvesztő művészet címmel készülő új könyvén.

szerelmekmuzsakszeretok
Szerelmek, múzsák, szeretők a Teremtő vágyak sorozat harmadik kötete / kép: Noran Libro kiadó

“Az új kötet alapvető művészetpszichológiai kérdése az, amit ez az előző három kötet is feszeget, hogy hogyan függ össze az élettörténet az alkotással. Erre próbálok válaszolni és típusokat, összefüggéseket keresni, ezekhez szolgálnak adalékul ezek a keletkezéstörténetek” – fűzte hozzá.

A Teremtő vágyak harmadik része a Noran Libro kiadó gondozásában jelent meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból