A vízlepergető ruházathoz használt, egészségre ártalmas szintetikus vegyianyagokat találtak a hóban a kutatók a Himalája és a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest közelében.

Amerre járunk, kárt okozunk

Ezek az ember által előállított perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS) különböző egészségi problémákat – magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos betegségek kockázatát, születési rendellenességeket – okozhatnak, és kockázatot jelenthetnek a túrázókra, hegymászókra, valamint a helyi lakosokra, akik a környék vizét fogyasztják – közölte Kimberley Miner, a Maine-i Egyetem Klímaváltozás Intézetének kutatója, a Science of the Total Environment című tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódó cikk

Közlemúltbeli kutatások azt is feltételezik, hogy a magas PFAS-szint elnyomhatja az immunrendszert és növelheti a Covid-19-betegség kockázatát is. A Mount Everest térségében kimutatott PFAS-szennyezés azt mutatja, hogy az ember mindenhol szétszórja ezeket a vegyületeket, ahol jár.

A textilipar drasztikus változtatásra készül

A vízlepergető ruházatokat készítő vállalatok már jelezték, hogy felhagynak ezen vegyületek alkalmazásával – olvasható a Phys Tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A vegyianyagokat egy 2019-es tudományos expedícióban gyűjtött hó- és az olvadékvízmintákban mutatták ki, amelyeket a hegymászók táborainál húzódó Khumbu-gleccserból vettek, valamint 8400 méter magasságban. Miner elmondta, hogy először elemezték az Everest hó-és olvadékvízmintáit PFAS-t keresve.

Satortabor Mount Everest Khumbu Gleccser
Buddhista Imazászló A Khumbu-Gleccser Tövében Felállított Táborban / Fotó: Siriwatthana Chankawee / Dreamstime

A minták ugyan a nepáli oldalról származnak, de mindenhol jelen vannak.

Mind az én PFAS-kutatásom, mind a Mount Everest térségében mikroműanyagokat feltáró kutatások megmutatják, hogy az ember ott hagyja látható és mikroszkopikus hagyatékát bárhol, ahol megfordul. El kell gondolkodnunk azon, milyen a kölcsönhatásunk a környezettel, milyen termékeket használunk, és hogyan fogjuk helyrehozni a vegyi szennyezéseket

– hangoztatta Kimberley Miner. Kutatók a One Earth című tudományos folyóiratban novemberben közzétett tanulmányukban jelentették be, hogy valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származó mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában, 8440 méter magasságban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet