Müller Cecília szerint a koronavírus szezonálissá vált, ezér télen több megbetegedésre kell számítani.

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos az InfoRádiónak elárulta, hogy idén az influenzajárvány is komolyabb lehet a megszokottnál, és több koronavírusos megbetegedés is várható, írja168.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi hatóságnak is 20 munkacsoportja próbálja modellezni a várható folyamatokat, azonban olyan tökéletes modell, ami pontosan megmutatná, mivel nézünk szembe, nincsen

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az irányadó szakmai szervezetek és személyes véleménye szerint is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni.

“A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány.”

Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is

– magyarázta Müller, aki arról is beszélt, hogy mivel Magyarországon mindenkinek nagyon különböző az oltottsági státusza, ezért a kampányszerű oltás helyett folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét a jól ismert oltópontokon és a háziorvosoknál egyaránt.

A tisztifőorvos elárulta, hogy az influenzajárvány sem fog kímélni minket, ugyanis “az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben”. Emiatt azt javasolja, hogy mindenki vegye fel a védőoltást, akiknél egy esetleges influenza-fertőzés komolyabb szővődményekkel járhat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet