A lerobbant rozsdaövezet helyén felhúzott olimpiai létesítmények és az egész negyed átalakulása alaposan felforgatta a helyiek életét. A híveket egy, többfunkciós templomhajón kívánják újra közösséggé formálni.

Kreatív megoldást keresett az egyház

London számos híres negyede azok előtt is ismert, akik sosem jártak még a második legnagyobb magyar városban

A Soho a bulinegyed, a Notting Hill a Sztárom a párom című filmből vált közismertté, de egy óriási multikulti fesztivál helyszíne is. Az East End pedig többek közt Hasfelmetsző Jack terepe volt. 

Uszo Templom London
Az Úszó Templom, A Genesis A Csatornán / Fotó: Gilbert Mccarragher

A 2012-es londoni olimpia alkalmából négy észak-keleti kerület területén épült fel az Erzsébet Királynő Olimpiai Park, amely magában foglalta a sportolók lakhelyét, az olimpiai falut, sportlétesítményeket és a sajtó számára készült központi épületet. A Lee folyó csatornarendszere által szabdalt, elhanyagolt rozsdaövezet hatalmas változáson ment keresztül rövid idő alatt. 

Kapcsolódó cikk

Az olimpia és paralimpia után startupcégek költöztek a Here East irodaház-komplexumba, a rehabilitált raktár- vagy gyárépületekbe vagy az újonnan felhúzott létesítményekbe. A csatornákon horgonyzó hangulatos kis uszályhajókon kézműves sörfőzdék és újhullámos vendéglátóhelyek szolgálják ki az itt dolgozókat és az indusztriális stílusú apartmanházak új lakóit. 

Az olimpia előtt itt működött az egyik legnagyobb európai keresztény gyülekezet: 12 ezer hívő járt vasárnaponként a raktárépületekből kialakított templomokba, írja a The Guardian. Az olimpiai építkezések miatt a közösséget egy régi moziépületbe és egy cserkész közösségi ház termébe száműzték az építési területen túlra. Azonban az olimpia után a londoni egyházmegye hiába nézett ki magának egy megfelelő épületet, a rehabilitált terület jogutódja nem támogatta, hogy csak egyetlen felekezet használja templomként. Az egyház pedig nem akart más vallási csoportokkal osztozni, ezért kellett kreatív alternatíva után nézniük, ami megfelelt az területhasznosítási előírásoknak. 

Így viszont egy egészen sajátos projekttel kaptak kárpótlást a hívek: az étterem- és sörözőhajók között feltűnt egy úszó templom, a Genesis. 

Lakóautós és dömperes megoldások

A templomhajó szűkös belső tere a célszerű megoldások tárháza. A Denizen Works építésziroda és Tony Tucker hajótervező közösen készítették el a terveket. A helytakarékos megoldásokon kívül az építészetileg legizgalmasabb kihívást a hajó tetőszerkezetének kialakítása jelentette. Mivel a csatornákat átszelő hidak behatárolják a hajók méretét, így a maximális magasság is adott. Hogy az egyházmegye kérése szerint a többi hajó közül mégis kiemelkedjen a 34 tonnás Genesis, a dömpereknél ismert technikával fel lehet emelni a tető egy részét. 

Kapcsolódó cikk

A hajó adottságaihoz mérten tágasnak ható térbe járványmentes időszakban 40 ember fér be. Az összecsukható oltár a hajó elejében áll, amelyet a kör alakú tetőablak természetes fénnyel világít meg. Szemközt állnak a furnérlemezből készült padok, amelyek egy mozdulattal összecsukhatóak és eltehetőek a beépített szekrényekbe. Egy tökéletesen felszerelt konyha, mozgássérültek számára is használható mosdó és két lift teszi kerekesszékkel is teljes értékűen használhatóvá a hajót. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Huh?

@ placesand_spaces által megosztott bejegyzés,

A jármű oldalában, a falban fülkeszerűen kialakított padok találhatók. Felettük a cikk-cakkmintás árnyékolóval védett ablaksoron szintén árad be a természetes fény. Ez a minta fut végig a hajótest külsején is. 

Nem akartunk semmilyen egyértelmű vallási szimbólumot a belső vagy külső tér díszítéséhez, hogy inkább közösségi tér hatása legyen

– mondta Dave Pilkington, a hajón szolgáló fiatal pap. A hajó különböző rendezvényekre bérelhető, a bevételekből pedig a közösségi tevékenységeket tudják finanszírozni. 

„Én kedvelem az Olimpiai Parkot. De nagyon sok helyi úgy érezte, hogy mindezeket a létesítményeket rájuk erőltették, mindezek nem számukra készültek. Miközben a területen ilyen mérvű fejlesztés ment végbe, beköltözött egy egész városrésznyi új lakó, azon gondolkodtunk, mi lehet az egyház szerepe ebben a gyorsan változó közegben” – nyilatkozta a tiszteletes.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Eatin out in Stratford innit

Neil Pereira (@chaka_realmad) által megosztott bejegyzés,

A tervek szerint a Genesis öt évig még marad a Hackney Wick negyedben, amíg a közösség ki nem épül. Azután majd megy tovább egy új helyre a londoni csatornarendszeren.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet