A rituálisan feldíszített lámákat az inkák élve temethették el, isteneik kegyeinek reményében.

Mumifikálódott áldozatok

Van, hogy egészen új technológiákat használnak a régészetben egy föld alá temetett ókori város feltárására. Van, hogy egészen véletlenül egy amatőr bukkan rá egy fontos leletre. Az is megesik, hogy a régészek egészen meglepő dolgokat találnak, ahogy nemrég Peruban, a Limától mintegy 500 km-re délre fekvő Tambo Viejóban folyó ásatáson is történt.

Mumifikalodott Lama Inkak
Három Világos És Egy Barna Szőrű Lámát Ástak Ki / Fotó: L. M. Valdez

A The Art Newspaper híre szerint ugyanis természetes módon mumifikálódott lámák tetemeire bukkantak a régészek a sivatagos területen. 

Kapcsolódó cikk

A négy állatot az inkák több mint 500 évvel ezelőtt áldozták fel szertartásaik során az isteneknek. A száraz klímának köszönhetően az eltemetett fiatal lámák kitűnő állapotban mumifikálódtak.

 Az már korábban is ismert volt, hogy az inkák olykor akár száz lámát is feláldoztak az isteneknek, de eddig csak az állatok csontjait találták meg a régészek.

„A lelet jelentősége, hogy most az inkák ideológiájáról is fontos információkat kaphatunk, amelyről eddig csak a spanyol hódítók leírásaiból értesültünk. Most pedig már tárgyi bizonyítékokkal is rendelkezünk” 

– mondta Lidio Valdez, a Calgary-i Egyetem régésze, aki a perui Huamanga Egyetem munkatársaival közösen vett részt a feltárásban.

Teljes áldozati díszben, élve eltemetve

Az Antiquity című szaklapban publikált tanulmány szerint a lámákon megtalálták a rituális díszeket is. Nyakukba madzagokból készített pórázszerű díszeket raktak, fülükből vörös, zöld, sárga és lila színű fonalakból készített bojtos díszek lógtak. Három állat orra és szeme közé vörös festékkel vonásokat festettek, fejüket piros ponttal jelölték meg. 

Nem tudjuk, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a díszek. Úgy véljük, hogy a lámákat különleges ajándéknak szánták Viracochának, a teremtőnek és a Napnak. A négy szín jelképezhette a négy égtáj szerint felosztott Inka Birodalmat

– nyilatkozta Valdez.

A lámákon kívül mumifikálódott tengerimalacokat, amelyeket a lámákhoz hasonló tisztelet övezett, trópusi madarak tollait és feketebabot találtak még a földben. Valdez szerint valószínű, hogy az inkák úgy gondolták, isteneik az élő áldozatoknak örülnek a legjobban. Ezért nem csak a feláldozott állatokat temettek el élve, hanem saját gyerekeiket is. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet