Hiába oltották be a német Belm városában található idősek otthona lakóit, újra pozitívak lettek koronavírusra.

14-en kapták el a koronavírus mutálódott törzsét

Egy németországi idősotthon 14 beoltott lakója elkapta az először Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációt, írja az MTI.

Mutans Koronavirus Oltas Idosek Otthona Nemetorszag
Judie Shape, Aki Pozitív Lett Koronavírus-Tesztre, Mosolyog, Ahogyan A Lánya Telefonon Oszt Meg Emlékeket Vele Az Ablakon Keresztül Se Egy Seattle-I Idősek Otthonában / Képünk Illusztráció / Fotó: Ted S. Warren / Ap

A Belmben működő otthon lakói megkapták a koronavírus elleni Pfizer-védőoltás mindkét adagját, a másodikat január 25-én. Február 2-án az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ezért letesztelték az összes lakót és a teljes személyzetet, a tesztek alapján az otthon 14 lakója elkapta a vírusmutációt.

Már enyhülőben a második hullám a németeknél

A fertőzöttek között egyelőre csak tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező betegek vannak, Burkhard Riepenhoff, a járási közigazgatási hivatal szóvivője szerint ez az oltás hatásának tulajdonítható. Mint ismert, a brit vírusmutációt eleinte az eredeti koronavírusnál sokkal gyorsabban terjedőnek és halálosabbnak hitték, több tudós is kiemelte azonban január végén, hogy utóbbi elhamarkodott kijelentés volt.

Kapcsolódó cikk

A járvány második hulláma enyhülőben van Németországban a novemberben bevezetett és decemberben megszigorított országos zárlatnak köszönhetően. A zárlat február 14-ig érvényes, a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői február 10-én tanácskoznak arról, hogy miként folytassák a védekezést február 15-től. Egy közvélemény-kutatás szerint minden második német ellenzi a korlátozások lazítását.

Mint beszámoltunk róla, karácsony előtt jelent meg a briteknél a mutálódott vírus. Ezt követően már felbukkant Németországban is, sőt január közepén Magyarországon is elkezdett terjedni ez a fajta vírustörzs.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet