A Magyar Nemzeti Galériában már szinte kultusza van annak, hogy havonta egyszer hosszú nyitvatartással, speciális tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével és borokkal rendezünk tematikus esteket Múzeum+ címmel.

A Nemzeti Galéria idei első ilyen rendezvényének témája a Kultusz. Kultusz, vagyis minden amire rendszeresen különös figyelmet fordítunk, amire lelkileg is rákészülünk, amit már-már szinte ünnepnek tekintünk, s aminek szimbolikus jelentőséget tulajdonítunk.

Kultusza lehet a reggeli kávénak, a délutáni teának, a szinte megunhatatlan filmeknek, az újra és újra elolvasott könyveknek.

Sőt, a kultusz ad formát még a nagy vallásoknak és politikai eseményeknek is.

Erről szól a mai este is, korunk egyik kultuszfilmje, a Megáll az idő rendezőjének, Gothár Péternek tárlatvezetésével. Vendég lesz dr. Gerevich József és Rockenbauer Zoltán, akikkel a művészekről és múzsáikról beszélgetnek. Megismerhetjük Madarász Viktor 1859-ben festett kultuszképét, kultikus művekkel találkozunk Kemény Zsófi költő tárlatvezetése során, lesz kult zene. És mellette a Laposa Birtok kultikus borai. Ezenkívül workshop, teaház is.

Az este folyamán mindkét időszaki kiállítás (Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon, valamint Korniss Péter – Folyamatos emlékezet) nyitva tart.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐK

18:30: Gothár Péter Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező

Helyszín: A épület, Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállítás

20:30: Kemény Zsófi író, költő, slammer és Simon Márton költő, slammer

Helyszín: I. emelet, 19. századi művészet

Forrai Negyszoglet 2016 012 Foto Mayer Kitti 0
Simon Márton Tázlatvezet A Design Hét Keretén Belül / Fotó: Mayer Kitti

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN

18:45 és 20:30: „Kép és kultusz”
Lovass Dóra vezetése a Lépésváltás című kiállításban

Találkozási pont: III. emelet, a kiállítás bejáratánál

18:00 és 19:30: Kultikus alakok a két világháború közötti művészeti életben 

Tárlatvezetés a Modern Idők című kiállításban Mácsay Krisztinával

Találkozási pont: II. emelet, a kiállítás bejáratánál

19:30 KÖTŐDÉSEK

Különleges, irodalmi est Ugron Zsolnával, Tóth Krisztinával és Szöllősi Mátyással, Korniss Péter Folyamatos emlékezet kiállításában, amelyet Kézdy Luca kísér hegedűvel.

18:00: ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS

Festők, múzsák, sorsok

Két olyan könyv is napvilágot látott nemrégiben, amelyekben a szerzők különböző művészek és az őket inspiráló nők sorsát mindenekelőtt a „közösen” készült művek vizsgálata alapján dolgozza fel.

Gerevich József immár a második kötetét jelentette meg a festők és múzsáik kapcsolatát pszichológus-szemmel feldolgozó sorozatának, míg Rockenbauer Zoltán alaposan kibővítve adta ki újra a Csinszkáról szóló monográfiáját.

Az év első Múzeum+ estjén, az év első Élő MúzeumCafé-megjelenésén ezúttal művészek és múzsák kapcsolatáról, egymásra hatásáról, közös sorsáról faggatjuk vendégeinket.

A beszélgetés résztvevői:

Dr. Gerevich József elmeorvos, művészetterapeuta, a Teremtő vágyak című könyvek szerzője, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Műcsarnok kurátora, a most második, bővített kiadásban megjelent Csinszka, a halandó múzsa című könyv szerzője és Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.

Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

18:30: COLOR TALK – Színek és hangulatok

Hogyan hatnak közérzetünkre a színek? Miként befolyásolják a térérzetet és az összképet az egymással jól összeválogatott színárnyalatok?

Előadó: Szakos Andrea, a Farrow&Ball angol prémium ecofesték- és tapétgyártó manufaktúra (a Madarász-kiállítás szponzora) designere

Helyszín: B. épület, fsz. Előadóterem

19:30: ELŐADÁS

Egy kultusz képe – egy kép kultusza. Madarász Viktor és a Hunyadi-kultusz – Krasznai Réka művészettörténész előadása

Hunyadi László alakját valóságos kultusz övezte a 19. században. Számos, hitelesnek tekinthető történelmi forrás mellett irodalmi feldolgozások tömkelege – drámák, balladák, versek, elbeszélések –­ örökítették meg a nemzeti hőst Bessenyei György és Vörösmarty Mihály színműveitől kezdve Petőfi versén és Arany János balladáján keresztül Erkel Ferenc operájáig.

Madarász Viktor Párizsban festett fő műve, a Hunyadi László siratása ebbe az élő Hunyadi-kultuszba ágyazódott.

A festmény az elmúlt másfél évszázad alatt beépült a magyar kultúrtörténetbe, nemzeti identitásunkat is meghatározó magyar képi emlékezetbe: maga is kultuszképpé vált.

Hunyadi-kultusz, hőskultusz, halottkultusz, 1848 kultusza kapcsolódnak egybe ezen az előadáson, de azt is meg tudjuk, hogy hogyan lesz egy festményből kultuszkép.

20:00 KONCERT: The Bits

Ki ne ismerné a Beatlest? A zenekar, mely a 60-as években beírta magát a történelembe, mitöbb egyedüliként a történelem könyvekbe és gyökeresen megváltoztatta a könnyűzenét.

A The Bits 4 éves fennállása alatt a közép-európai régió egyik legjelentősebb Beatles emlékzenekarává vált.

Nívós hazai (Sziget fesztivál, Kapolcsi Művészetek Völgye) és jelentős külföldi fesztiválok (Beatles Week – Liverpool (Anglia), Beatlesday – Belgium, Big Rivers Festival – Hollandia) mellett 2015 júniusában egy maratoni koncerten száz Beatles-dalt adott elő budapesti koncertjén.

Augusztusban a világ legnívósabb Beatles fesztiválja, a liverpooli Beatles Week közel 70 fellépője közül egyedüliként mutatta be az 50 éves Help! nagylemez teljes anyagát a Beatles mekkájának számító, legendás Cavern Clubban, ahová a szervezők 2017-ben is visszahívták az együttest.

A Múzeum+ esten, a galéria kupolaterében olyan örökzöldek csendülnek majd fel a The Bits előadásában, mint a She loves you vagy a Let it be.

WORKSHOP

Ragadjunk tollat! – Üzenetek a papíron
Egyedi nyomdával készült képeslap,melyet saját készítésű bélyeggel és egy személyes üzenettel látunk el.
BOR Laposa Borbirtok (Badacsony)
TEAHÁZ Big Ben

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. január 11-e, 18 óra

Helyszín: Nemzeti Galéria, Budapest

Jegy: 2. 800 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.