Valószínűleg mindannyian ismerünk néhány embert, akik ok nélkül bosszantanak bennünket. De mi a baj velük?

A Bright Side összeszedett néhány bosszantó személyiségjegyet és szokást, amelyeket tudat alatt megpróbálunk elkerülni.

Túlzott altruizmus

Nem.kedvelt.szemelyisegvonasok
A kedvesség olyan tulajdonság, amelyet mindannyian értékelünk. De néha az emberek túl kedvesek és áldozatkészek, és ez bosszant másokat. Ha mindig kedves vagy és készen állsz a segítségnyújtásra (még akkor is, ha ez a segítség negatívan fog érinteni téged), előfordulhat, hogy az emberek gyanakodva fordulnak majd feléd.
A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek utálják a túlzott önzetlenséget és a túlzott önzést egyaránt. Ez nem azért történik, mert az emberek hálátlanok. A helyzet az, hogy az önzetlen kedvesség sok kérdést vet fel: „Mit akarnak?” vagy “Mire gondolnak?” Mi több, senki sem akar „rosszabbnak” és kevésbé önzetlennek látszani ahhoz képest, aki igazán altruista.

A közösségi média sztárjai

Nem.kedvelt.szemelyisegvonasok.2
A közösségi média fiókok sok mindent elárulnak egy személyről a potenciális munkaadóknak és más embereknek. Szociológusok és pszichológusok úgy döntöttek, hogy tanulmányozzák ezt a problémát, és összegyűjtöttek néhány olyan mutatót, amelyek ronthatják az emberek hírnevét.
  • Túl sok kép. Vannak emberek, akiknél az étkezés helyszíni ételbeszámolóvá válik (több millió fotó minden ételről különböző szögből stb.) Ezeket az embereket gyanakodva kezelik.
  • Túl sok barát. Általános szabály, hogy az emberek nem bíznak azokban, akiknek több ezer barátja és követője van. Azt gondolhatják, hogy a közösségi média hírneve az egyetlen, ami érdekli ezt a személyt. A tudósok még azt is kiderítették, hogy az elfogadható valahol 338 online barát körül van, ezzel még nem zavarjuk meg vagy félemlítjük meg az embereket.

Túl boldognak tűnő emberek

Nem.kedvelt.szemelyisegvonasok.3
Hiszünk abban, hogy egy mosoly csak pozitív érzelmeket válthat ki. De úgy tűnik, hogy az emberek, akiknek túl széles a mosolya, idegesítenek másokat.
A pszichológusok ezt mondják: A túlzott boldogság és vidámság ellenszenvet okoz. Azok az emberek, akik túl boldogok és elégedettek (jó ok nélkül), naivaknak, sőt tudatlannak tűnnek.
Ráadásul, ha mindig pozitív és vidám vagy, mindig a legkellemetlenebb feladatokat kaphatod. Mert az emberek azt hiszik, hogy nem vagy elég okos ahhoz, hogy felmérd a felmerülő feladatok nehézségeit, és azt feltételezik, hogy nem fogod visszautasítani azokat.

Nehéz nevek

Nem.kedvelt.szemelyisegvonasok.4
Néha semmit sem kell tennünk, hogy bosszúságot okozzunk az emberekben: a nevünk remekül ellátja a feladatot. 5 tanulmány bizonyította, hogy a nehezen kiejthető neveket kevésbé pozitívan ítélik meg, mint a könnyen kiejthetőeket. Így az egyszerű nevű emberek gyakran sikeresebbek és nagyobb tiszteletnek örvendenek.
Szóval miért történik ez? Agyunk mindig gyanakodva kezeli az új és szokatlan dolgokat. Ha egy név túl hosszúnak vagy furcsának tűnik, tulajdonosa automatikusan gyanús személlyé válik. Természetesen ez tudat alatt történik. Észrevetted már azt a tényt, hogy a hírességek gyakran lecserélik hosszú és furcsa nevüket valami egyszerűbbre a nyilvánosság számára?

Túlzott félénkség

Nem.kedvelt.szemelyisegvonasok.5
Az emberek nem szeretik azokat, akik mindig kritizálják magukat. Miközben próbálnak jó benyomást kelteni új barátokban vagy munkaadókban, egyesek önkritika alá rejtik kérkedésüket. Általában ezek a trükkök nem maradnak észrevétlenül. Íme egy példa: Képzeld el, hogy egy állásinterjún megkérdeznek a gyengeségeidről, mire te ezeket a válaszokat adod:
  • „Perfekcionista vagyok. Nem tudok aludni, ha valamit el kell intéznem.”
  • „Munkamániás vagyok, a hétköznapok és a hétvégék egyformák számomra. Már nem igazán emlékszem, hogy néz ki a családom.”
Senki nem hiszi el ezeket. A hamis félénkség az ember hírnevét is befolyásolja, és megakadályozza, hogy feljebb lépjenek a karrierlétrán, mert ez a viselkedés őszintétlennek tűnik.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.