Az ENSZ nagyköveteként is tevékenykedő színésznőt mélyen megérintette, amikor a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban ő maga is egy bántalmazott nő szerepébe bújt.  

Nicole Kidman, a bántalmazott nők szószólója

Nicole Kidman, a Tudhattad volna sztárja, Oscar-díjas színésznő, az ENSZ jószolgálati nagykövete véleménycikket publikált a The Guardianban a nők elleni erőszak kapcsán.

Kidman szerint a Covid-vírus mellett idén egy másik, láthatatlan járvány is erőre kapott: a nők elleni erőszak. A globális adatokat tekintve a segélyhívások száma megötszöröződött a járvány első heteiben. A probléma, amely már a világjárvány előtt is jelen volt a társadalomban, a karantén alatt egyre csak fokozódott.

Képzeljük csak el, hogy milyen az élete azoknak a nőknek, akiknek hozzánk hasonlóan otthon kell maradnia, hogy biztonságban legyen a Covid-19 elől, de éppen az otthonlét jelenti számukra az igazi veszélyt. Ahol megverik, kihasználják, manipulálják vagy állandóan kontroll alatt tartják őket. Három hónap karantén alatt 15 millióval nőtt az áldozatok száma világszerte, miközben a támogató szervezetek, védett házak rendkívül leterheltek

– írta Kidman.

Kapcsolódó cikk

A színésznő felhívta a figyelmet arra is, hogy a nők ellen elkövetett erőszak minden formája növekedett: a kihalt utcákon való leszólítástól az internetes zaklatásig. Vannak olyan országok, ahol a családok úgy elszegényedtek, hogy a lánygyerekeiket kivették az iskolából, és kényszerből férjhez adták őket.

2006 óta, amióta ENSZ jótékonysági nagykövetként is tevékenykedik, a színésznő sokat foglalkozott a nők elleni erőszakkal és hatásaival. Mélységes sokként hatott rá az a tény, hogy globálisan minden harmadik nőt ért már erőszak élete folyamán. Koszovóban találkozott szexuális erőszakot elszenvedett nőkkel, háborús özvegyekkel, és olyanokkal, akik eltűnt családtagjaikat keresték. 

Történeteik világossá tették számára, hogy az erőszak hogyan tette tönkre életüket,  gyermekeik életét és az álmaikat. De megtapasztalta a bennük rejlő erőt és kitartást, amellyel maguk mögött hagyták a csapásokat. Celeste, a Hatalmas kis hazugságok családon belüli erőszakot elszenvedő jogásznőjének szerepe is óriási hatást gyakorolt rá, ami még inkább megerősítette szolidaritását az áldozatokkal. Ezért vállalta fel, hogy megszólal az áldozatok és az őket segítő aktivisták nevében, akik hangja nem jutna el annyi emberhez, mint Kidmané.

Mit tehetek én, ha bántalmazás történik a környezetemben?

„Bárki tehet azért, hogy megszűnjön a családon belüli erőszak, még a járvány ideje alatt is. Kezdjük azzal, hogy meghallgatjuk és elhisszük a túlélők történetét. Ha valaki azt mondja, hogy bántalmazták, akkor az, hogy józan-e, milyen ruhát visel, milyen a szexuális beállítottsága, nem számít. Még az olyan apróságok is, hogy figyelmeztetjük az ismerősünket, ha azt látjuk, mérgező a viselkedése, vagy ha hasznos információkat osztunk meg egy internetes csoportban, sokat számítanak”

– biztatott mindenkit az aktív támogatásra a színésznő. 

Anyaként azzal is tisztában van, mennyire fontos a szülők szerepe az edukációban: a megfelelő önértékelés kialakítása a fiatalokban, a diszkrimináción és a sztereotípiákon való túllépés, és a szülői példamutatás. Fontos, hogy a szülők  beszélgessenek el fiaikkal és lányaikkal a nemek társadalmi szerepéről, arról, hogy két ember kapcsolatában miért fontos a beleegyezés, mit jelent az, hogy mi rendelkezünk a testünkkel, és mi a felelősség.

A te hangod is számít. Tanuljunk a bántalmazás természetéről és arról, hogyan tudunk mi is segíteni a civil szervezetek és az egyéb rendelkezésre álló lehetőségek révén. Segíts, ha úgy sejted, ismerősödet bántalmazzák vagy nincs biztonságban. Használd a közösségi médiát és a közösségi tereket edukációra. Csak rajtunk múlik, hogy megszűnjön a családon belüli és a nők elleni erőszak

– zárta esszéjét Kidman

A Mérce nemrég egy cikkben kiválóan összeszedte, hogy kívülállóként hogyan tudunk a legjobban segíteni, ha környezetünkben bántalmazást tapasztalunk. 

Molnár Áron színész-aktivista, a noÁr frontembere idén nyáron egy dallal hívta fel a figyelmet a problémára, amelyben megénekelte az egyik segélyvonal telefonszámát. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet