Több tízezer ember vonult az utcára Lengyelországban, miután a kormány az Alkotmánybíróság határozatára hivatkozva gyakorlatilag betiltotta a törvényes terhességmegszakítás lehetőségét.

A beteg magzatokat is meg kell szülni

Múlt héten, október 22-én a lengyel kormány bejelentette, hogy alkotmányellenesnek számít a rendellenes terhességek megszakítása, írja a Dazed. Ez azt jelenti, hogy innentől fogva az eleve nagyon kevés kivételt megengedő lengyel abortusztörvény további szigorítása szinte teljesen ellehetetleníti a terhességmegszakítást Lengyelországban. Ezután nagyjából a Ruandában is érvényes törvénykezés lép életbe. Csak erőszakban vagy vérfertőző kapcsolatból fogant vagy az anya életét fenyegető terhességet lehet megszakítani. 

Lengyel Abortusztorveny Tiltakozas
Szolidáris Nők / Fotó: Twitter @Bethanymooore, @Michalina_Kowol, @Berlinnaeus

A bejelentés óta az egész országban tüntetések kezdődtek a nyilvános tömegrendezvényeket tiltó járványügyi előírások ellenére, amelyhez az egész világból csatlakoztak a női jogokért küzdő aktivisták is. Különféle lengyel nyelvű hashtagekkel #PiekloKobiet (pokol a nők számára), #AborcjaBezGranic (abortusz határok nélkül) és #WyrokNaKobiety (nők feletti ítélet) álltak ki a külföldi tiltakozók együttérzésüket kifejezve a közösségi médiában. 

Kapcsolódó cikk

A lengyelországi tüntetők „szégyen”, „nők elleni háború” feliratokkal vonultak, miközben a „szabadság, egyenlőség, női jogok” szavakat skandálták. A tüntetéseken készült felvételek szerint a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel. 

Szolidaritásunkat fejezzük ki Belfastból Lengyelországban élő nővéreinkkel, ahol a kormány gyakorlatilag betiltotta az abortuszt

– írta egy transzparenssel fényképezkedő felhasználó. 

„Együttérzésünket fejezzük ki a lengyel nőkkel, akik reprodukciós jogaikért harcolnak” – írta egy másik user a Twitteren.

Egy harmadik pedig a berlini szimpátiatüntetésen készített fotóit tette közzé, valaki az abortusszal kapcsolatos lengyelországi tanácsadó hálózat telefonszámát írta ki a transzparensére. 

Kemény bírálat a jogvédőktől

A CNN szerint a Lengyelországban jelenleg végzett abortuszok 98%-ának a magzat rendellenes fejlődése az oka. A mostantól érvényes közel teljes tilalom azt fogja eredményezni, hogy a nők külföldön végeztetik el a beavatkozást vagy illegális módszerekhez folyamodnak. 

Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa rögtön a döntés után a női jogok szomorú napjának nevezve ítélte el a jogszabályt.

Az abortuszok szinte minden jogalapjának eltörlése sérti az emberi jogokat. Az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy azok a nők, akik megengedhetik maguknak, külföldre mennek vagy nem hivatalos megoldásokat vesznek igénybe, mindenki másra viszont még keservesebb megpróbáltatás vár

– nyilatkozta a biztos a Reuters-nek. 

Az Amnesty International és a Human Rights Watch is bírálta a határozatot.

„Ez a döntés a lengyel jogalkotók rendszerszintű, összehangolt női jogok elleni támadáshullámának eredménye, amivel most be akarják tiltani az abortuszt Lengyelországban. A tilalmak azonban nem fogják megelőzni a nem kívánt terhességeket vagy csökkenteni az abortuszok számát. Csak azt érik el, hogy a nők kockáztassák egészségüket illegális terhességmegszakításokkal vagy hogy külföldön vegyék igénybe azt az ellátást, amihez joguk lenne. Bár minden nőt érinthet ez a kegyetlen ítélet, azokat a kiszolgáltatott nőket, akik nem engedhetik meg maguknak az utazást, aránytalanul jobban fogják sújtani a döntés következményei” 

– írta közleményében az Amnesty International.

Kapcsolódó cikk

Nemrég 70 világhírű művész írt nyílt levelet a lengyel kormány homofób politikája ellen. Miközben Angliában a tavaszi karantén alatt tablettával válthatták ki a nők a műtéti beavatkozást, addig az USÁ-ban az eltérő állami szabályozások mellett szövetségi szinten is próbálkoztak már ellehetetleníteni az abortusz engedélyező határozatot

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet