Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra figyelmeztet, hogy Ukrajna megtámadása az egész emberiségre kockázatot jelent.

„Az Ukrajna elleni orosz katonai támadás új és veszélyes fejezetet nyitott az emberiség történelmében” – állította Michelle Bachelet csütörtökön. „A nukleáris erők készültségi szintjének megemelésével még súlyosabbá váltak az emberiségre nehezedő kockázatok” – tette hozzá, kiemelve, Ukrajna megtámadásával tízmilliók kerültek életveszélybe.

Az áldozatok többségét lakott területek elleni nehéztüzérségi támadások, rakéta-sorozatvetőkből leadott és légicsapások okozták, és aggasztó információk vannak polgári célpontok ellen bevetett kazettás lőszerekről

 – idézte Bachelet-t a Blikk.

Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese emberi jogok megsértésével, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények cselekedeteivel vádolja az orosz erőket. Ukrajna határozatot akar kiadatni, amelyben felszólítanák Oroszországot, hogy vonja ki csapatait az ország nemzetközileg elismert területeiről. Emellett egy független vizsgálóbizottság sűrgős felállítását kéri. 

Az UNESCO elítélte az ukrán oktatási létesítmények elleni támadásokat, és “rendkívüli aggodalmát” fejezte ki a Harkivban és Csernyihivben okozott károkkal kapcsolatban. Audrey Azoulay főigazgató az ukrán kulturális örökség védelmére szólított fel, és sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok miatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet