Vigyázat! Ha egy nyelvtannáci – aki leginkább introvertált személyiség – kezébe kerül az írásod, az alapján fog ismeretlenül megítélni, hogy van-e helyesírási hiba a szövegedben. A lazább, extrovertált emberek azonban nem a helyesírásból következtetnek arra, milyen ember írta.

Helyesírás hiba, nyelvtannáci és személyiség

A digitális korban, a közösségi média térnyerésével az írásbeli kommunikáció sokkal nagyobb mértékben van jelen életünkben, mint korábban bármikor. Nem csak családtagjainkkal, barátainkkal és kollégáinkkal írunk egymásnak hosszabb-rövidebb üzeneteket, hanem gyakran ismeretlenekkel is írásban vesszük fel először a kapcsolatot. 

Ha egy lakáshirdetésre válaszolunk, egy randiapplikáción elkezdünk csetelni valakivel vagy ha a közösségi médiában fejtjük ki véleményünket egy bejegyzés alatt, az ismeretlenek személyes kapcsolat híján kizárólag írásbeli teljesítményünk alapján tudnak minket megítélni. Felértékelődik tehát, hogy mit és hogyan írunk le.

Nyelvtannaci Introvertalt Szemelyiseg Helyesírási Hiba Kutatas

Julie Boland, a Michigani Egyetem nyelvész és pszichológia professzora arra volt kíváncsi, hogyan ítélik meg az olvasók ismeretlenek nyelvtanilag hibátlan illetve helyesírási hibákkal és elütésekkel teli szövegét. A kísérletben résztvevő 83 főnek egy lakótársat kereső hirdetésre érkező válaszok alapján kellett megítélni, hogy az adott üzenet íróját mennyire tartják intelligensnek vagy barátságosnak.

Kapcsolódó cikk

„Ez az első tanulmány, amely azt bizonyítja, hogy az olvasó/befogadó személyisége meghatározza, hogyan ítéljük meg egy adott szöveg szerzőjét” – hangsúlyozta Boland, a kutatás vezetője a kísérlet jelentőségét.

Csak az olvasó személyisége számít

A kísérlet résztvevői háromféle kérdőívet töltöttek ki. Az elsőben általános demográfiai adataik mellett rákérdeztek többek között a Facebook-használati szokásaikra is, illetve hogy mennyire szeretnek olvasni.

A Big Five személyiségteszt azt mérte fel, hogy a kísérletben résztvevő extrovertált vagy introvertált személyiség-e, mennyire barátságos, lelkiismeretes, érzelmileg mennyire stabil és nyitott, elfogadó személyiség. Végül minden válaszemail elolvasása után 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték, mennyire értenek egyet a jelentkező személyiségére vonatkozó állításokkal.

A kutatás összesített eredményei alapján az elütések és a nyelvtani hibák negatívan befolyásolták a szöveg írójának megítélését.

A megítélést nem befolyásolta a szöveget elolvasó személy kora, iskolai végzettsége, milyen gyakran szokta használni a digitális kommunikációs eszközöket vagy hogy mennyire szeret olvasni.

A pedáns introvertált személyiség nem tűri a rossz helyesírást

Az egyetlen tényező, amely meghatározta, hogy kiből mennyire jön elő a nyelvtannáci a helyesírási hibák láttán, a befogadó személyisége.

Az extrovertált emberek könnyebben elsiklanak a nyelvtani hibák felett, míg az introvertáltak ítéletét jelentősen negatív irányba befolyásolja egy hibáktól hemzsegő szöveg. A felmérés alapján a kevésbé barátságos, a kevésbé befogadó és a lelkiismeretesebb emberek érzékenyebbek a hibákra, azaz szigorúbban ítélik meg egy rossz helyesírással írt szöveg szerzőjét. Ők úgy vélik, hogy a rossz vagy figyelmetlen helyesírók kevésbé alaposak, kevésbé intelligensek és kevésbé megbízhatóak azokhoz képest, akik nyelvtanilag hibátlan szöveget adnak ki a kezük közül.

Nem árt tehát odafigyelni a könnyen ellenőrizhető helyesírásra, hiszen sokszor olyasmi alapján is megítélhetnek, amire nem is gondolnánk – például, hogy mekkora a márkajelzés a ruhánkon.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet