A koronavírus-járvány a francia forradalomhoz hasonló módon meghozta a franciák nyelvújító kedvét, és ezt még a nyelv szigorú őrei is értékelték.

A koronavírus a franciában nőnemű

Tavaly az Oxford Dictionaries nem tudta kiválasztani az év szavát a bőség zavarában. A franciáknál is hasonló jelenség játszódott le: a koronavírus-járvány nyomán rekordszámú új kifejezés kerül be a francia nyelv bibliájába, a Le Petit Larousse-ba, írja a The Guardian. A híres képes szótár 2022-es kiadása 170 új szóval gazdagodik.

Bernard Cerquiglini nyelvészprofesszor, a Le Petit Larousse szerkesztőségének tagja sosem tapasztalt még ilyen jelentőségű változást a nyelvben. A rengeteg új szó megjelenése, de főleg a nyelvi lelemények társadalmi térnyerése miatt egyenesen a francia forradalom korának nyelvújító pezsgéséhez mérte a 2020-as évet.

Koronavírus Francia Nyelv Szotar Uj Szavak
Egy coronapiste / Fotó: Alfonso Jimenez / Rex / Shutterstock

A Sars-CoV-2 és Covid-19 is nőnemű főnévként került be a franciaszótárba, új szavak pedig az asymptomatique (tünetmentes), quatorzaine (a kéthetes karanténidőszak), a réa, ami a reanimációt, azaz az újraélesztést vagy az intenzív osztályt jelenti. Aki home office-ban van, az franciál távolról dolgozik, azaz télétravailler.

Kapcsolódó cikk

A franciaországi városokban is sorra festették fel az új kerékpársávokat a járvány alatt, amelyekre a coronapiste kifejezést alkották. A Black Lives Matter mozgalom hozta be a franciák nyelvhasználatába a racisé szót, amellyel azokat a személyeket jelölik, akik rasszista megnyilvánulások áldozatává váltak.

Az Académie Française, amely szigorúan őrzi a francia nyelvet az idegen nyelvi hatásoktól, olyan angol kifejezéseket is jóváhagyott idén többek közt, mint a click-and-collect (online foglalás után az áruházban átvenni a terméket), batch cooking (több napra elegendő étel elkészítése egyszerre), émoji, mocktail (alkoholmentes koktél) és a VPN mozaikszó.

Saját szókészletből dolgoztak a franciák a nyelvújítás során

A Larousse Bizottság, amely dönt az új szavak felvételéről, húsz külsős és húsz belső tagból áll, akik különböző tudományterületekről érkeznek. Cerquiglini „nagy bölcsként” kiemelt pozíciót tölt be közöttük is, és többezer szót tartalmazó listából választja ki az új szavakat.

Ahhoz, hogy egy új szó bekerüljön a szótárba, előtte három évig kell széles körben használni. Az Académie Française még ennél is szigorúbb, náluk tíz év a követelmény. Normál években 150-nél nem is engednek egyszerre több új tételt felvenni.

Carine Girac-Marinier, a Larousse kiadó szótár- és enciklopédiarészlegének vezetője is egyetért abban, hogy a Le Petit Larousse választásait teljes mértékben meghatározták a világjárvány következtében jelentkező társadalmi változások. Örömmel konstatálta, hogy nem az anglicizmusok, hanem inkább a származtatott kifejezések és a szóalkotások domináltak, ami a nyelv rendkívüli dinamikáját jelzi. 

A nyelv kreatív használata és új igényekhez igazítása Olaszországban is folyamatban van: a bináris nemi megkülönböztetés helyett a semleges alakú végződés is kezd terjedni egy magyar származású szakértő javaslata alapján. A koronavírus okozta járvány során keletkezett gyöngyszem a Nespresso kapszulából készült Covid-teszt elnevezése, a CoroNaspresso.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk