Az okostelefonunk vált az otthonunkká a University College London (UCL) antropológusai szerint. "Emberi csigákként otthonunkat a zsebünkben hordjuk" és hajlamosak vagyunk az eszköz miatt elhanyagolni barátainkat és családunkat — olvasható a The Guardian által szemlézett tanulmányban.

Az okostelefon már olyan, mint egy hely, ahol élünk

A UCL antropológusainak csoportja több mint egy éven át dokumentálta Írországtól Kamerunig a világ kilenc országában az okostelefon-használatot, és arra jutott, hogy az emberek ugyanúgy éreznek az eszköz iránt, mint ahogyan otthonuk iránt.

“Az okostelefon már nem egy eszköz, amit használunk, hanem olyan, mint egy hely, ahol élünk. Ennek hátulütője az emberi kapcsolatok számára az, hogy bármikor, legyen az egy együtt töltött étkezés, egy találkozás vagy közös program, a velünk lévő személy egyszerűen csak eltűnhet, +hazamehet+ az okostelefonjához” — fogalmazott a kutatást vezető Daniel Miller.

Okostelefon Otthon Mobiltelefon Telefonhasznalat Technologiahasznalat
A Velünk Lévő Személy Egyszerűen Csak Eltűnhet, "Hazamehet" Az Okostelefonjához. / Fotó: Nordwood Themes / Unsplash
Ez a viselkedés, és az általa okozott frusztráció, csalódottság vagy éppen sértettség az, amit a közelség halálának nevezünk. Megtanulunk együtt élni azzal a veszéllyel, hogy még ha fizikailag együtt is vagyunk, társas szempontból, érzelmileg egyedül lehetünk — mondta a szakértő.

A konkrét otthon egyetlen konkurense

A tudósok vizsgálatukban más kutatásokkal ellentétben az idősebb felnőttekre összpontosítottak, “akik sem fiatalnak, sem idősnek nem tartják magukat”.

A mobilkészülék lehet — talán a munkahely mellett — a konkrét otthon egyetlen konkurense, melyben időt töltünk ébren. Kiemelik a kutatók azonban azt is, hogy az okostelefon nyújtotta “otthon” messze nem a pihenés színteréül szolgál, mivel állandóan megszakíthatja a munkahelyi kommunikáció vagy valamilyen közösségi média. Különösen igaz lehet ez a pandémia idején, a virtuális tér még inkább átszőtte az életünket, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy rekordszintre emelkedett a telefon- és internethasználat a második hullám alatt.

A megfigyelések szerint a csúcsmobil csökkenti a valódi otthon elsődleges menedékként betöltött funkcióját. Az alkalmazottaktól sok helyen elvárják, hogy a munkahely elhagyása, a munka befejezése után is elérhetők maradjanak. Egy gyerek, akit társai piszkálnak, zaklatnak, ma már kevés nyugalmat találhat — ha találhat — otthonába hazatérve.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet