Míg a magyar olimpikonok és a labdarúgó-válogatott soron kívül megkapja a koronavírus elleni vakcinát, addig a Kossuth-díjasok vagy épp a Nemzet Színészei nem.

A művészek nem tartoznak a prioritásba

Az ATV megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy érdeklődjön az oltási terv művészekre vonatkozó sorrendjéről. A tévécsatorna híradója szerette volna megtudni, a Kossuth- és Széchenyi-díjasok, a Nemzet Színészei, a Nemzet Sportolói, a Magyar Corvin-lánc Testület, és a Szent István-rend tagjai az olimpikonokhoz vagy a magyar labdarúgó-válogatotthoz hasonlóan előrébb kerüljenek az oltási sorrendben.

Szabo Tunde Sport Allamtitkar Olimpikonok Oltasa Labdarugo Valogatott Oltasa Nemzet Szineszei Vakcina
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár / Fotó: Török Attila

A minisztérium a válaszában közölte, ha a fentebb kiemeltek között találhatók idős vagy krónikus betegek, akkor ők minden más, idős és krónikus beteg állampolgárral együtt a kiemelt célcsoportba tartoznak. Ennek fényében pedig az oltási rend szerint megkapják a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben igénylik.

Hozzátették: a COVID-19 elleni védőoltások célja nem csak az egyéni védelem kialakítása, hanem a megtervezett és elfogadott prioritás mentén haladva, az egyes célcsoportok minél nagyobb átoltottságával az egész társadalom számára kedvezőbb járványügyi helyzet elérése is.

Az oltásokra az országba érkező vakcinák beérkezési ütemének megfelelően kerülhet sor. Mint megírtuk, január elején hozták nyilvánosságra az oltási tervet, amely szerint a rendvédelmisek privilégiumot élveznek a krónikus betegekkel szemben a tavaly év végén megérkezett első vakcinaszállítmányból.

Soron kívüli vakcina az olimpikonoknak

Az ATV a múlt héten megjelent hír okán érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Az MTI cikke szerint péntek reggel megkezdődött a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban. Ezt egyébként Szabó Tünde sportért felelős államtitkár még január közepén sugallta az InfoRádiónak adott interjúja során.

Kapcsolódó cikk

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának csütörtöki közlése alapján elsőként tízen kapták meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai. Az oltóanyag a Moderna lesz. (Tegnap beszámoltunk arról, hogy egyébként a vártnál kevesebb vakcinaszállítmány érkezett a Moderna gyártójától.) Hozzátették: a következő hetekben további sportolók és a közvetlenül mellettük dolgozó szakemberek folyamatos oltását is tervezik. Az oltási sorrend alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár.

Az olimpiai eredményességet szem előtt tartó szervezetként a döntéshez két lényeges tényező megfontolása vezetett. Az egyik a külföldi olimpiai kvalifikációs eseményeken való komplikációmentes részvétel, a másik pedig az esetleges megbetegedések nyomán kényszerű, több hónapos kihagyás miatti formahanyatlás

olvasható a MOB oldalán.

Jelezték, az eddigi tapasztalat szerint az utóbbi szempont a legjobb állapotban lévő sportolók elé is olyan akadályt gördít, amelyet lehetetlen néhány hónapos távlatban legyűrni. Hangsúlyozták: az elvégzett mennyiségi kalkuláció megmutatta, hogy százas nagyságrendű érintettről van szó. 

A nyári olimpia július 23-án kezdődik Tokióban, míg a pekingi téli ötkarikás játékok tervezett rajtja 2022. február 4.

A labdarúgó-válogatott is előjogot élvez az oltási tervben

Az olimpikonokhoz hasonlóan a magyar labdarúgó-válogatott tagjait is soron kívül beosztották a koronavírus elleni oltásra – értesült az RTL Klub. A hírt a Magyar Labdarúgó-szövetség is megerősítette a televíziós csatornának.

Kapcsolódó cikk

Azt írta az MLSZ, hogy az Operatív Törzs döntése alapján az olimpiára készülő sportolók mellett a márciusban két vb-selejtezőt is idegenben játszó válogatott tagjai is felvehetik az oltást. Egyelőre még azt mérik fel, hogy a sportolók közül hányan kérik a vakcinát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk