Egy lassan mozgó, hosszan elnyúló frontzóna húzódik a Skandináv-félszigettől a Benelux államokon és Franciaországon át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig, ennek a frontrendszernek a déli ágán pedig mediterrán ciklon van kialakulóban.

A felsorolt tájegységeken nagy területen jelentős mennyiségű eső esik. A mediterrán térség keleti részén is található egy kisebb légörvény, hatására elsősorban a Görögországhoz tartozó szigeteken záporok, zivatarok alakulnak ki. A kontinens keleti felének időjárását ugyanakkor egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja: területén általában csendes az idő, bár a magasnyomás nyugati oldalán egy magassági hidegörvény okoz vegyes halmazállapotú csapadékot a Kárpátoktól északkeletre, írja az MTI nyomán a Blikk.

Hazánk alapvetően ennek az anticiklonnak a délnyugati peremén helyezkedik el a következő 36 órában is, és bár kedden már a térség fölé húzódik a fentebb említett mediterrán ciklon magasszintű felhőzete, drasztikus változásra nem kell számítani.
A rétegfelhőzet, illetve a köd éjszaka terjeszkedik. Kedden emellett mediterrán ciklon magasszintű felhőzete is fölénk húzódik délnyugat felől, azonban ekkor elsősorban északkeleten már nagyobb területen lehet szakadozottabb a felhőzet, és süthet ki legalább rövid időre a nap. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb a köddel, rétegfelhőzettel borított vidékeken fordulhat elő szitálás, éjjel a fagypont alatti tájakon esetleg ónos szitálás, hószállingózás. Elsősorban az Észak-Dunántúlon kísérhetik élénk, hétfőn Sopron környékén erős lökések a déli, délkeleti, majd keleties irányú szelet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között várható, azonban a kevésbé felhős, hidegre érzékeny területeken ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3 és 8 fok között valószínű.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet