A 2022-es országgyűlési választások előtt a magyar miniszterelnök épp azzal kampányolt, hogy ők soha nem fogják megszavazni, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába. A győzelmük után 5 nappal mégis megtették.

Csütörtökön az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről – írta meg a 444

Mindezt azért is érdekes, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kampány idején azt mondta: “ne legyen kétségünk afelől, hogy ha a baloldal nyer, másnap megindulnak a fegyverszállítmányok és másnap támogatni fogják azokat a javaslatokat, hogy zárják el az Oroszországból érkező gáz- és olajvezetékek csapját” – emlékeztetett az RTL.

Öt nappal a Fidesz-KDNP győzelme után épp ők szavazták meg.

A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból.
A hírportál felhívta a figyelmet arra, hogy a határozat külön említi a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállítását, ez Paks 2-ről szól.
A határozat támogatja, hogy a tagállamok külön-külön, de EU-s szinten is adjanak fegyvereket Ukrajnának.
A csütörtöki szavazáskor az EP-ben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: Bocskor Andrea (aki egyébként Kárpátalját képviseli a fideszes EP-csoportban), Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

(A szavazás jegyzőkönyve innen letölthető, az 58. szavazást kell nézni a 77. oldalon.)

Kapcsolódó cikk

A hat fideszes képviselő ezzel teljesen szembement az Orbán Viktor által eddig képviselt szankciós politikával. Orbán a választás előtt azzal kampányolt, hogy a kormánya megakadályozza a gázra és olajra kivetett szankciókat, és a paksi beruházást is az oroszokkal kívánja folytatni. A fegyverszállítások lehetőségét pedig teljesen kizárta, sőt az ellenzéket vádolta azzal, hogy fegyverszállításokkal háborúba akarja keverni Magyarországot.

A fideszes EP-delegációt vezető Gál Kinga a Facebookra írt bejegyzésében igyekezett feloldani az ellentmondást. A képviselő azt írta, hogy nem értenek egyet a határozatban lévő szankciókkal, de az európai egység és Ukrajna támogatása érdekében megszavazzák azért. 

A Facebook-bejegyzés annyiban zavaros, hogy azzal kezdi, az energetikai szankciókat nem szavazzák meg, ezzel arra utalhatott, hogy nem akarták eredetileg, hogy belekerüljön ez is, de végül ezzel együtt mégis megszavazták. A kommentelői többségét sikeresen megtévesztette, mert többen is gratuláltak neki, hogy vétózott. A paksi bővítés leállítására nem tért ki, arról nem írta, hogy úgy szavazza meg, hogy nem akarja megszavazni.

Kapcsolódó cikk

Az ellenzékből Ara-Kovács Attila és Molnár Csaba is igennel szavazott a DK-ból, Gyöngyösi Márton a Jobbikból, és Cseh Katalin a Momentumból. A többi ellenzéki nem volt jelen a szavazáskor.

Az EP-határozat jogilag csak javaslatnak számít. Azt fejezi ki, hogy az EP ezeket a lépéseket várja el az Európai Tanácstól, azaz a tagállamok kormányaitól. Az EU-s külügyminiszterek hétfőn ülnek össze, és vitatják meg az újabb szankciók kivetését.

Korábban Orbán azt állította, “nincs olyan fegyverünk, amit nélkülözni tudnánk Ukrajnának”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet