Az öregedéstől való félelem az egyik leggyakoribb félelem, amellyel az emberek élnek. A pszichológusok szerint nem baj, ha félsz az öregedéstől. De le kell győznöd a félelmeidet, és meg kell értened, hogy minden korosztálynak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Bright Side összegyűjtötte, mi történhet az emberi testtel, amikor betöltjük a negyvenet. 

A hajunk kevésbé lesz sűrű

Oregedes.idosodes.40.Felett.5
Ez a probléma leginkább a férfiaknál jelentkezik, de sokan elveszítik sűrű hajukat 30 éves koruk előtt, és a férfiak 53%-a megkopaszodik 40 éves koruk után. A nők haja is hullik, de lassabban, mint a férfiaké. Igen, kellemetlen, de van egy előnye is: a testszőrzeted is növekedése is leáll.
A gyors hajhullás megelőzése érdekében gondoskodj a hajról: időnként vágd le, alkalmazz hajmaszkokat, és hagyjd abba a hajszárító használatát. Változtasd meg az étrendedet és fogyassz több vitamint. Felkereshetsz egy trichológust is, aki kideríti hajhullás okát, és segít megbirkózni a problémával.

Laktóz intolerancia léphet fel

Oregedes.idosodes.40.Felett.4

Vannak, akik gyermekkoruk óta nem tudják megemészteni a tejtermékeket, másoknál pedig később jelentkezik a probléma. A laktózintolerancia általában a 40 év feletti afroamerikai és ázsiai nőket érinti. Ebben a korban csökken a laktóz emésztését segítő laktáz enzim szintje. 

Ennek eredményeként a tej nem emészthető, és vastagbélproblémákat okoz. Ha ezt a problémát tapasztalod, igyál laktózmentes tejet és fogyassz probiotikumokat.

Csökken az anyagcserénk

Oregedes.idosodes.40.Felett.3
Ha 40 évesen ugyanazt eszed, mint 20 évesen, akkor nagyon gyorsan hízni fogsz. A helyzet az, hogy 40 év után lelassul az anyagcserénk, és gyorsabban veszítünk az izomzatunkból.
A kellemetlen probléma elkerülése érdekében be kell tartanunk az egészséges táplálkozást és a testmozgást. Sajnos nincsenek olyan varázslatos receptek, amelyek segíthetnének bennünket fitté válni. Keményen kell dolgoznunk, hogy tökéletes formában legyünk.

Hallásunk és látásunk romolhat

Oregedes.idosodes.40.Felett.2

40 éves kortól kezdődően az emberek távollátást vagy más látásproblémákat tapasztalnak: az embereknek általában több fényre van szükségük az olvasáshoz, és a színérzékelésben is változásokat észlelnek. Egy másik látásprobléma a szem szárazsága.

A hallásunk is romlik. Ez a dobhártya és a belső fül szerkezetének megváltozása miatt következik be. A probléma időben történő felfedezése érdekében időnként keresd fel orvosodat.

Megváltozik az ízérzékelésünk

Oregedes.idosodes.40.Felett
Amikor megszületünk, körülbelül 9000 ízérzékelőnk van. Ahogy öregszünk, ezeknek a receptoroknak a mennyisége csökken, és elkezdjük elveszíteni az ízérzékelésünket, általában a sós és édes ízekkel kezdődik, majd keserű és savanyú ízekkel. Mellesleg, ezek a változások korábban jelentkeznek a nőknél, mint a férfiaknál.
Sajnos ezt a folyamatot nem tudjuk megállítani, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk különbséget tenni a különböző ízek között, csak kevésbé lesznek intenzívek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.