Oroszország már Finnországot és Svédországot is megfenyegette, jelezve, következményei lehetnek, ha megkísérlik a NATO-hoz való csatlakozást.

Fontos döntés előtt a két ország

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője figyelmeztette Finnországot és Svédországot is, hogy „káros katonai és politikai következményekkel” kell szembenézniük, ha megkísérlik a csatlakozást a NATO-hoz – írta a Magyar Narancs.

Zakharova ma délután egy moszkvai sajtótájékoztatón beszélt, ahol arra figyelmeztetett, hogy akár Finnország, akár Svédország NATO-csatlakozása komoly választ vált ki Moszkvából.

Kérdés, mit válaszol a NATO az orosz előrenyomulásra

A finn kormány katonai elállási politika iránti elkötelezettségét fontos tényezőnek tekintik az észak-európai biztonság és stabilitás biztosításában, így kérdéses, hogy mik lesznek a következő lépések. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt hangsúlyozta, tiszteletben tartják az országok szuverén döntését, akár csatlakoznának a szövetséghez, akár nem. 

Mindeközben, Vlagyimir Putyin egy televízióban levetített beszédében közvetlenül az ukrán katonasághoz szólt, akiken ezúton felhívott arra, hogy buktassák meg a vezetőjüket. Úgy fogalmazott az ukrán hadsereghez intézett kérésében, hogy ne hagyják, hogy a „neonácik és a banditák” emberi pajzsként használják a gyermekeiket, a feleségeiket és a szüleiket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet