Vlagyimir Putyin csütörtökön másfél órás telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel, amelynek fő témája az ukrajnai háború volt.

A RIA hírügynökség értesülése alapján a Novaja Gazeta azt írja, Vlagyimir Putyin azt mondta Emmanuel Macronnak, hogy Kijev ágyúzásával és bombázásával kapcsolatos vádak „egy oroszellenes dezinformációs kampány elemei”. Az orosz elnök azzal fenyegetőzött, hogy Kijev késlekedése a tárgyalásokban ahhoz vezet, hogy „további követeléseket támasztanak Kijevvel szemben”. Putyin arra is ígéretet tett, hogy Moszkva el fogja érni azokat a célokat, amelyeket kitűzött az Ukrajna elleni invázió vonatkozásában. Ezek közé tartozik elsősorban Ukrajna demilitarizálása és semleges státusza.

Az orosz elnök kijelentette azt is, hogy amennyiben Kijev bármilyen formában hátráltatni próbálja a béketárgyalási folyamatot, úgy Moszkva újabb követeléseket fogalmazhat meg vele szemben.
Putyin elmondta, hogy sok mindennel nem értett egyet Macronnak a franciákhoz intézett üzenetével, egyebek között azzal sem, hogy hazugságnak nevezte azt, hogy Oroszország a nácizmus ellen harcol Ukrajnában.

Kapcsolódó cikk

A Reuters hírügynökség hivatalos forrásból, a francia elnök egy tanácsadójától úgy értesült: Macron azt mondta Putyinnak, hogy nagy hibát követett el, becsapta magát a kijevi kormánnyal kapcsolatban, és hosszú távon keserves árat kell fizetnie Oroszországnak a háborúért – írja a The Guardian a két elnök telefonbeszélgetése kapcsán.

A beszélgetés során Vlagyimir Putyin e tudósítás szerint is megismételte, kitart amellett az elhatározása mellett, hogy elérje Ukrajna semlegességét és lefegyverzését, diplomáciai vagy katonai eszközökkel. A francia elnöki tanácsadó szerint semmi olyasmit nem mondott az orosz elnök, amit megnyugtatónak lehetne nevezni. Ismét azt a narratívát ismételte, hogy Ukrajna „nácitlanítása” a célja.

"Ön hazudik önmagának" – mondta a forrás szerint Macron Putyinnak, akit figyelmeztetett, hogy országa meggyengülve, elszigetelve és hosszú ideig tartó szankciókkal sújtva végzi majd.
A „legrosszabb következik” az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban – jelezte az Elysée-palota a telefonbeszélgetés alapján.

Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta a két vezető harmadszor beszélt telefonon egymással.

Mint beszámoltunk róla ebben a cikkünkben, az ukrán és orosz delegáció másodjára is összeült, hogy megvitassák egymás feltételeit. Ukrajna három követeléséből egy valósult meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet