Nem véletlen, hogy a javorivi katonai kiképző létesítményt megtámadták az oroszok.

Nyolc rakéta találta el a központot

Az eddigi legnyugatibb háborús cselekmény történt vasárnap hajnalban az orosz-ukrán háborúban, hiszen légitámadást hajtott végre Oroszország Lviv (Lemberg) közelében a javorivi ukrán katonai bázison, ami kevesebb, mint 25 km-re van a lengyel határtól. 

Ez mindenképpen mérföldkő a háborúban és arra utal, hogy Ukrajna egész területén történhetnek hasonló események, amelyek célja akár a nyugati fegyverszállítások Ukrajnába kerülésének gátolása, fékezése is lehet.

A lvivi regionális katonai kormányzat közleménye szerint 8 rakéta hullott a Javorivben található Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központra – tudósított az Interfax alapján a Reuters, amit az MTI szemlézett.

“Az előzetes adatok szerint nincs halott, de a sérültekről és sebesültekről pontosítás alatt állnak” – jelezte Anton Mironovics, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erők Akadémiájának szóvivője még hajnalban. 

Kapcsolódó cikk

Azonban délelőtt már arról számolt be a The Guardian tudósítója egy mentőtisztre hivatkozva, hogy sok a sérült a robbanás közelében. A Telex a helyszín közelében lévő és éppen arra tartó kollégái azt jelentették, hogy sok mentőautóval találkoztak az úton, amelyek a megtámadott kiképzőközpont irányába haladtak. Meg nem erősített értesülések szerint az ukrán légvédelem egy orosz rakétát le tudott szedni, mielőtt becsapódott. 

Nyolc másik viszont talált, ahogy a korábbi hírekben is volt.

Közel egy hete szintén nyolc rakéta semmisítette meg a Vinnicja repteret, mint erről beszámoltunk ebben a cikkünkben.

Az, hogy a javorivi katonai kiképző létesítményt érték orosz rakétatalálatok, nem véletlen, mert ez a legnagyobb az ország nyugati részén, és hagyományosan a NATO-val közös gyakorlatok helyszíne, kevesebb mint 25 km-re található a lengyel határtól. Záhonytól a Google térképe szerint mintegy 300 km-re található észak-nyugati irányba személygépkocsival. Mint beszámltunk ebben a cikkünkben, már Kárpátalján is szólnak a szirénák, hogy figyelmeztessék a lakosságot, nem biztonságos.

Az amerikaiak 2015-től rendszeresen küldtek kiképzőket oda

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes éppen szombaton figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának a nyugati országok által szállított fegyvereket mind legitim célpontnak tekintik.

A javorivi légicsapások robbanásait Lengyelországban is hallani lehetett a dpa német hírügynökség – lengyel-ukrán határon található Przemyslben lévő – egyik tudósítója szerint. A támaszpont körülbelül 30, Lviv 50 kilométerre van a lengyel határtól. Lvivbe sokan menekültek a háború elől Ukrajna más részeiből, és sok külföldi ország Kijevből oda helyezte át nagykövetségét közvetlenül a háború kezdete előtt vagy után. Így tett Magyarország is.

A Javoriv támaszpontra az Egyesült Államok 2015 óta rendszeresen küldött kiképzőket, és a területén a NATO több gyakorlatot tartott – írta az AP hírügynökség.

A Lvivtől 120 kilométerrel délkeletre fekvő Ivano-Frankivszk polgármestere, Ruszlan Marcinkiv közölte, hogy a város repülőterét is légicsapás érte vasárnap hajnalban.

Orosz-Ukrán-Háború-Lviv-Rakétatámadás
Az Ukrajnai Novojavorivszkban 2022. Március 13-Án Az Orvosi Személyzet Segít A Novojavorivszki Kerületi Kórházba Érkező Betegeknek. Ma Kora Reggel Egy Sor Orosz Rakéta Lecsapott A Nemzetközi Békefenntartó És Biztonsági Központra A Közeli Yavoriv Katonai Komplexumban / Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

Volodimnir Zelenszkij ukrán elnök azt állította vasárnap hajnali videoüzenetében, hogy Oroszország újabb szakadár köztársaságokat – “álköztársaságokat” – akar létrehozni az országban. Óva intette e területek – köztük a déli Herszon – közigazgatási vezetését és lakosságát, hogy a már elszakadt Donyeck és Luhanszk sorsára jussanak.

A megszállók zsarolják a helyi vezetőket, nyomást gyakorolnak a képviselő-testületi tagokra, megpróbálnak lefizetni embereket

– állította Zelenszkij. A herszoni városi tanács elnökhelyettese szombaton azt mondta: az orosz megszállók “álnépszavazást” tartanának a városában.
Március 2-án szintén bevetettek az oroszok rakétákat. Akkor egy sörfőzdét vettek célba. A Luhanszkban, Lisziszanszk városában lévő sörfőzdében katonák állomásozhattak, legalábbis egyes híradások szerint az oroszok azt állítják, ezért támadták meg a főzdét.
A sörfőzdét ért támadásról egy épületre szerelt kamera készített videófelvételt, melyet számos külföldi hírportál is közölt (lásd: fenti videó).

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet