Járvány és menekültek.
Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt a jogalkotási javaslatot, mely a kohéziós politika keretében finanszírozást biztosít a tagállamoknak az ukrajnai háború elől menekülők támogatására – közölte az uniós Tanács szerdán.
Az intézkedés továbbá megerősíti a koronavírus-világjárvány okozta károk kezelésére irányuló, folyamatban lévő tagállami erőfeszítéseket is – mondták.
A tanácsi közlemény szerint az Európai Unió tagországai már több mint kétmillió olyan embert – főként nőket és gyermekeket – fogadtak, akik Oroszország Ukrajna elleni támadása elől keresnek menedéket, és akiknek tartózkodási helyre, élelmiszerre, egészségügyi ellátásra, közlekedésre és oktatásra van szükségük.

A szerdán jóváhagyott intézkedés lehetővé fogja tenni a tagállamok, különösen a válság frontvonalában található országok számára, hogy sürgősen erőforrásokat irányítsanak át a menekültek támogatására, miközben továbbra is a járvány utáni helyreállításon dolgoznak.

Kapcsolódó cikk

A szabályozás emellett további rugalmasságot vezet be a finanszírozás átcsoportosításában, és egy számviteli évvel meghosszabbítja az uniós költségvetésből a kohéziós programok számára biztosított 100 százalékos finanszírozást. Ezt az intézkedést eredetileg 2020-ban vezették be a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítás elősegítésére.

Az intézkedésnek köszönhetően a tagállamok gyorsabban fel tudják majd használni a 2014-2020-as időszakra vonatkozó, nem programozott források egészét.

Emellett felhasználhatják a világjárványt követő egyik uniós közberuházási program, a REACT-EU keretében 2022-ben rendelkezésre álló, 10 milliárd euró összegű részletet is – közölték.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet