Mind a két fél érdekeit szolgálnia kell a megegyezésben foglaltak – mondták.

Magyar idő szerint hétfőn délelőtt megérkezett az ukrán delegáció a fehérorosz-ukrán határra, hogy részt vegyen az orosz küldöttséggel tartandó tárgyalásokon. A Nexta szerint a küldöttek között van Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter is. 

A CNN beszámolója szerint az ukránok már közölték követeléseiket az orosz féllel, a tárgyalás létrejöttének megerősítése pedig még vasárnap történt meg. Az ukrán elnökség által kiadott közlemény szerint azonnali tűzszünetet, valamint az orosz csapatok kivonását akarják.

Kapcsolódó cikk

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – aki Vlagyimir Putyinhoz hasonlóan szintén nem vesz részt a tárgyaláson – vasárnap azt mondta, nem igazán hisz a tárgyalás sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

Az ukrán elnök eközben az AFP beszámolója szerint azt követeli, hogy az Európai Unió egy különleges eljárás keretében azonnal vegye fel Ukrajnát az EU-tagok sorába.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni. „A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia” – fogalmazott Megyinszkij.

A tárgyalás előtt a fehérorosz állami média megosztotta egyébként, milyen helyen és dekorációval várják a delegáltakat, amelyről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet