Mindössze 2665-en adtak be menedékkérelmet az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szerint.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta – 2022. március 16., 12 órás adatok alapján – eddig 2655 fő menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

Mindez azért érdekes, mert Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban azt mondta, hogy a szerda hajnali jelentések szerint már 429 ezer menekült érkezett Magyarországra a háború kezdete óta.

Vagyis az ukrajnai menekültek egy százaléka sem, mindössze 0,6 százalékuk akar Magyarországon maradni.

Kapcsolódó cikk

A többség tehát továbbmegy, továbbmenne más európai államokba, akárcsak a 2015-ös migrációs válság idején. 

Orbán Viktor szerint a háború pedig nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket.

Mindazonáltal mint megírtuk ebben a cikkünkben, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt a jogalkotási javaslatot, mely a kohéziós politika keretében finanszírozást biztosít a tagállamoknak az ukrajnai háború elől menekülők támogatására. Sőt, felhasználhatják a világjárványt követő egyik uniós közberuházási program, a REACT-EU keretében 2022-ben rendelkezésre álló, 10 milliárd euró összegű részletet is. Így a magyar kormány megkapja azon összeget, amit korábban elvettek, köszönhetően annak, hogy befogadja az ukrán menekülteket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.