Az Európai Unió leállítja az orosz vízumok könnyített kiadását. A döntés várhatóan októberben lép érvénybe.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be, hogy felmondják a vízumkönnyítési megállapodást, írja168.

A könnyített kiadási eljárás leállítása kompromisszumos megoldásnak tekinthető, mivel a tagállamok nagyon eltérően állnak a kérdéshez. A balti államok, Lengyelország, Finnország és Csehország képviselői a vízumkiadás teljes leállítását szorgalmazták, míg többek között Németország, Franciaország, Ausztria és Magyarország ellenezték a szigorítást.

Jan Lipavsky elmondta, Csehország álláspontja szerint a döntés jó kezdet, de nem elég. Elismerte, hogy kompromisszumra van szükség. Azt is elmondta, Európának meg kell mutatnia Oroszországnak, hogy egységes, képes megegyezni, és szerinte a jelenlegi nemzetközi helyzetben az EU-nak erős politikai jelzést kell küldenie Moszkvának.

A könnyített eljárás befagyasztása azt jelenti, hogy az orosz állampolgárok sokkal lassabban és jelentősen több költség árán tudnak vízumhoz jutni. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden értelmetlennek nevezte az EU várható döntését vízumügyben, ugyanakkor jelezte, Moszkva reagálni fog az EU lépésére.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet