A NATO tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt a katonai szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg kijelentette, hogy a Kreml távolról sem vonja ki jelentős orosz erőket, hanem inkább megerősíti erőit Ukrajna határán, ugyanis úgy hiszik, hogy még több csapat van úton.

Orosz-ukrán válság

Mint arról beszámoltunk, az utóbbi időben egyre nagyobb a feszültség az orosz-ukrán helyzet miatt. Több helyen orosz egységek mozgásáról tudósítottak és a napokban a támadás időpontjának dátumáról is terjengtek kétes hírek. Ennek ellenére most orosz egységek kivonulását figyelték meg a térségben és egy orosz hadgyakorlat befejeződéséről beszélnek.

„Eddig nem láttunk semmilyen de-eszkalációt a helyszínen. Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy Oroszország folytatja a katonai erősítést, és nem kaptunk választ arra az írásos dokumentumra sem, amelyet január 26-án küldtünk Oroszországnak, és amelyben felvázoltuk azokat a témákat és kérdéseket, amelyekben a NATO-szövetségesek készek leülni és tárgyalni Oroszországgal, hogy megpróbáljanak politikai megoldást találni“ – idézte ezzel szemben Jens Stoltenberget a The Guardian. 

Kapcsolódó cikk

Elmondta, hogy bár nem Oroszország fog dönteni Ukrajna NATO-tagságának kérdésében, azonban továbbra is folytatnának tárgyalásokat Moszkvával, valamint figyelmeztetett, hogy „ha Oroszország ismét betör Ukrajnába, akkor nagy árat fognak fizetni“, a szövetség pedig továbbra is megtesz mindent, hogy megnehezítse az Ukrajna elleni agresszív fellépést.

Putyin nem üzen Amerikának

Az MTI azonban arról számolt be, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta az újságíróknak, hogy „a NATO helyzetértékelési rendszerében problémák léphettek fel, ha a szövetség nem észleli az orosz csapatok visszatérését az állomáshelyükre“.

A szóvivő szerint Joe Biden amerikai elnök üzenete, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti őket ellenségnek, imponálóbb lett volna, ha nem tartalmazott volna fenyegetéseket.

Peszkov azt is kiemelte, hogy talán szerencsés lenne az ukránokhoz is fordulni, és megkérni őket, hogy ne lőjenek egymásra. Hozzátette azt is, hogy Putyin elnök nem kíván üzenni az amerikai népnek. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet