Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el vasárnap a legjobb film díját a 93. Oscar-gálán Los Angelesben. A koronavírus-járvány miatt új koncepcióval megrendezett ceremónián Zhao lett a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart.

Chloé Zhao történelmet írt az Oscar-díjátadón

A kínai származású Chloé Zhao lírai hangvételű alkotása az Amerika nyugati tájain vándorló emberek életét mutatja be – tudósított az MTI. A nomádok földje a 39 éves rendező harmadik nagyjátékfilmje, kevesebb mint 5 millió dollárból (1,5 milliárd forintból) készült Francis McDormand főszereplésével, de zömmel nem hivatásos színészekből álló szereplőgárdával.

A rendezői Oscart korábban csak egy nő nyerte el, Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmjével. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott. 

Mindig jót találtam az emberekben, akikkel találkoztam

– mondta a törékeny, testszínű gálaruhát viselő Zhao, amikor átvette a díjat. Mint hozzátette, ez az elismerés „mindenkinek szól, akinek van hite és bátorsága, hogy megtalálja a jóságot önmagában, és másokban, bármilyen nehéz is ez”.

Chloe-Zhao-A-Nomadok-Foldje-Oscar-Dij-2021
Chloé Zhao, A Nomádok Földje Rendezője A 2021-Es, 93. Oscar-Díjátadón / Fotó: Getty Images

Francis McDormand a legjobb színésznő Oscarját kapta játékáért. A színésznő, aki producerként is Oscar-díjas lett a filmmel, köszönő beszédét egy farkasüvöltéssel zárta. Ezzel pedig kétszeres Oscar-díjasnak mondhatja magát, hiszen 2018-ban a Három óriásplakát Ebbing határában szintén ugyanebben a kategóriában nyerte el az aranyszobrot. Érdekesség, hogy  egy bizonyos Terry Bryant ellopta McDormandtól a díjat, és egy fotós buktatta le. A férfi 5 milliós forintnak megfelelő dollárért fejében lehetett szabad lábon, és akár 3 évet is kaphatott volna. A színésznőhöz még aznap visszakerült a szobor.

Ügyeltek a 2021-es Oscar-díjátadón a biztonságra

A járvány miatt a díjátadó ceremóniát közönség nélkül, de az Oscarra jelölt sztárok jelenlétében két helyszínen rendezték meg: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron. A szervezésnél nagy hangsúlyt fektettek a távolságtartásra, a résztvevőket hangulatos, lámpafényes asztalokhoz ültették egy meghitt amfiteátrum köré.
Kapcsolódó cikk

Steven Soderbergh és producertársai filmszerű élményt akartak nyújtani a műsor nézőinek, ezért a díjakat átadó sztárok is nagyobb szerephez jutottak. A gálát a Union Station színpadára érkező Regina King, a One Night in Miami című Oscar-jelölt film rendezője nyitotta meg.

További díjazottak:

Az első díjat Emerald Fennell író-rendező kapta az Ígéretes fiatal nő című filmje eredeti forgatókönyvéért.

A legjobb adaptált forgatókönyvért díjazott Az apa írója, Florian Zeller műholdas közvetítéssel jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral.

Az apa főszerepét alakító Anthony Hopkins megkapta második Oscar-díját, ezúttal a legjobb férfi szereplő kategóriában. Zeller a műholdas bejelentkezés során Hopkinsnak és a társforgatókönyvíró Christopher Hamptonnak is köszönetet mondott.

David Kaluuya kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját. A 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította. Az Oscarral a kezében édesanyját köszöntötte, és megemlékezett Hampton örökségéről is.

A dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. Az első koreai színésznőnek, aki Oscar-díjat nyert, Brad Pitt adta át az arany szobrocskát.

A legjobb nemzetközi film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte.

Ez a film arról szól, hogy elengedjük a kontrollt az életünk fölött

– fogalmazott a rendező. Felidézte, hogy a forgatás első napjaiban 19 éves lányát halálos autóbaleset érte, de mint mondta, ő is részese ennek a csodának, és neki ajánlotta díját.

 • A Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát. „A dzsesszhez írtunk szerelmeslevelet” – fogalmazott a ceremónia színpadán a film egyik rendezője, Pete Docter, akinek ez már a harmadik Oscar-díja.
 • A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Tanítóm, a polip nyert.
 • A rövid dokumentumfilm díját Anthony Giacchino Colette című alkotása kapta.
 • Vizuális effektusaiért pedig Christopher Nolan Tenet című filmjét díjazták.
 • A Mank operatőre, Erik Messerschmidt kapta a legjobb operatőrnek járó Oscart. A David Ficher rendezésében készült, harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert.
 • A legjobb vágás Oscarját a dán Mikkel E.G. Nielsen kapta A metál csendje című filmért, amely a legjobb hang díját is elvitte.
 • A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek muzsikáját szerző Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste kapta.
 • A legjobb filmdal kategóriában pedig a Fight for You című dal (Judas and the Black Messiah) győzött.
 • Az élőszereplős rövidfilm Oscarját a Two Distant Strangers című produkció nyerte el.
 • Az animációs rövidfilmek közül pedig a Ha bármi történik, szeretlek győzött.
 • A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film a smink és haj-, valamint a jelmez-kategória Oscarját is elnyerte.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet