Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

A dél-koreai film óriási meglepetést okozott

Az Élősködők számos jelentős elismerést kapott a díjszezonban, elnyerte az Arany Pálmát, a Golden Globe-ot és a BAFTA-díjat is, és mindennek megkoronázásaként sikerült beírnia magát az Oscar-díjak történetébe is azzal, hogy dél-koreai filmként elvitte a legjobb film és egyúttal a legjobb nemzetközi film díját is a jelölések közül.

Eloskodok 2020 Oscar Nyertesek
A Producer, Kwak Sin Ae És A Rendező, Bong Joon Ho Az Oscar-Díjaikkal, Amit Az Élősködőkért Kaptak / Fotó: Noel West /R The New York Times

Az Élősködők című családi szatíra két család, egy szegény és egy gazdag família életén keresztül mutatja be a társadalmi szakadék okozta problémákat Bong Dzsun Ho egyedi humorával és feszültségteremtő erejével. Bong alkotásáért a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendező Oscar-szobrát is átvehette, és ezzel a film összesen négy Oscart gyűjtött az estén.

A színészi teljesítmény papírforma volt

A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült: a legjobb főszereplő díját Joaquin Phoenix a Jokerért, Renée Zellweger pedig a Judy című, Judy Garlandról szóló életrajzi drámáért vehette át. Laura Dern a Házassági történetért, Brad Pitt pedig a Volt egyszer egy Hollywoodért kapta meg a legjobb mellékszereplő Oscar-díját. Ez az első Oscar-díja Pittnek.

Brad Pitt Oscar Nyertesek 2020 Volt Egyszer Egy Hollywood
Brad Pitt A 92. Oscar-Gálán / Fotó: Getty Images / Kevin Winter

Míg Brad Pitt korábban már producerként kiérdemelt egy Oscar-díjat a 12 év rabszolgaság című filmért, és Zellwegernek is volt már díja a filmakadémiától a Hideghegyben mellékszereplőként nyújtott alakításáért, Phoenix és Dern most először lettek Oscar-díjasok.

Idén sem volt házigazda

A gálát idén is házigazda nélkül rendezték meg, a műsor felvezetéseként Janelle Monáe énekelt egy dalt az Egy kivételes barátból, és a széksorok között táncolva a film főszereplőjének, Tom Hanksnek a fejébe nyomta keménykalapját. Az énekesnőhöz később Billy Porter is csatlakozott a színpadon. Az estet két korábbi Oscar-házigazda, Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg. Szobrokat többek között Salma Hayek és Spike Lee adott át.

Úgy tűnik, 2020-ban sem lesz műsorvezetője az Oscar-díjátadónak

Az amerikai filmakadémia megerősítette, hogy idén sem lesz hagyományos házigazda az Oscar-díjátadón, írja a . Az utolsó host 2018-ban volt Jimmy Kimmel személyében. Az amerikai filmakadémia folytatja, amit tavaly elkezdett, amikor harminc év után először műsorvezető nélkül zajlott a Oscar-gála ceremóniája.

A ceremónia első díjai között adták át a legjobb animációs film trófeáját a Toy Story 4. és a legjobb rövid animációnak járó Oscart a Hair Love alkotóinak.

A brit Roger Deakins vehette át a legjobb operatőrnek járó díjat Sam Mendes 1917 című háborús filmjének fényképezéséért. Deakinst 15 alkalommal jelölték már, és ez lett a második Oscar-díja a Szárnyas fejvadász 2049 után.

Nem volt esélye senkinek a 2020-as BAFTA-gálán az 1917 mellett

Az 1917 kilenc díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen, írja a The Hollywood Reporter . Mendes alkotása nyerte a legjobb film, a kiemelkedő brit film, a legjobb fényképezés, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb hang és a legjobb különleges vizuális hatások díját, emellett Mendes vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt elismerést is.

Az 1917 kapta a legjobb hangkeverés díját is, míg a hangvágásért járó Oscart Az aszfalt királyai című filmnek ítélték oda, csakúgy, mint a legjobb vágásért járó elismerést.

A vizuális effektusokért az 1917 című háborús filmet jutalmazták a gálán, a smink és frizura kategóriájában pedig a Botrány alkotóit ismerték el a díjjal.

A legjobb filmzene a Joker című alkotásé lett, a díjat az izlandi zeneszerző, Hildur Gudnadóttir kapta. Ő lett a harmadik nő, aki ebben a kategóriában valaha Oscart kapott. Gudnadóttir a díjat megköszönve “a nőket, anyákat és lányokat” arra biztatta, hogy hallassák hangjukat.

Hildur Gudnadóttir 2020 Oscar Nyertesek
Hildur Gudnadóttir / Fotó: Kevin Winter

A legjobb betétdal a Rocketman című filmből az (I’m Gonna) Love Me Again lett, a világhírű énekest, Elton Johnt és Bernie Taupint jutalmazták érte. A sztár a gálán maga adta elő a díjnyertes számot.

A legjobb dokumentumfilm Oscar-szobrát Az amerikai gyáregység alkotói, a magyar származású Steven Bognar, Julia Reichert és Jeff Reichert vehették át a Dolby Színházban. A film a Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama által alapított Higher Ground produkciós cég első munkája. A Netflixen látható film egy ohiói autószélvédő-gyárról szól, amelyet egy kínai befektető üzemeltet. Számos témával foglalkozik, köztük a munkások jogaival, a globalizáció kérdéseivel és az automatizálással.

A rövid dokumentumfilmes mezőnyből az Afganisztánban forgatott Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) című, gördeszkázni tanuló lányokról szóló produkció nyerte a díjat.

Valóság vagy fikció? Történelmi hitelesség és rendezői fantázia a Jojo Nyusziban

Taika Waititi Jojo Nyuszi című szatirikus hangvételű dramedy-je a náci Németországban játszódik, egy kisfiúról szól, aki gyermeki rajongással csodálja Adolf Hitlert. Amikor felfedezi, hogy egy zsidó származású fiatal lány él a házukban, akit anyukája bújtat, gyökeresen megváltozik az addigi véleménye a zsidókról. A film a téma könnyed feldolgozása és a nácik kifigurázása miatt megosztotta a kritikusokat.

A legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-szobrot a Jojo Nyuszi rendezője és egyik főszereplője, az új-zélandi Taika Waititi kapta.

A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Neighbors’ Window lett, a legjobb díszletért járó díjat a Volt egyszer egy Hollywood, a legjobb jelmezért odaítélt Oscart pedig a Kisasszonyok című kosztümös film kapta.

Megemlékeztek a magyar producerről is

A gálán hagyományosan megemlékeztek az elmúlt évben elhunyt filmes alkotókról, köztük az Oscar-díjas Mindenki produceréről, Udvardy Annáról. Az összeállítás alatt Billie Eilish a Yesterday című Beatles-számot énekelte.

Tom Hanks a díjátadón jelentette be, hogy december 14-én nyílik meg az amerikai filmakadémia múzeuma, amelyet már régóta várnak Hollywoodban. A 28 ezer négyzetméteres Academy Museum of Motion Pictures hatalmas gyűjteményében több mint 12 millió fotó, 190 ezer film és videó, 80 ezer forgatókönyv és több mint 60 ezer filmplakát szerepel.

Íme, lebontva a 2020-as Oscar-nyertesek listája

Legjobb film:

1917

Az aszfalt királyai

Az ír

Élősködők (kritikánk)

Házassági történet

Jojo Nyuszi

Joker

Kisasszonyok

Volt egyszer egy Hollywood

Legjobb rendező:

Sam Mendes – 1917

Todd Phillips – Joker

Pong Dzsunho (봉준호) – Élősködők

Martin Scorsese – Az ír

Quentin Tarantino – Volt egyszer egy Hollywood

Legjobb férfi főszereplő:

Antonio Banderas – Fájdalom és dicsőség, mint Salvador Mallo

Leonardo DiCaprio – Volt egyszer egy Hollywood, mint Rick Dalton

Adam Driver – Házassági történet, mint Charlie Barber

Joaquin Phoenix – Joker, mint Arthur Fleck / Joker (kritikánk)

Jonathan Pryce – A két pápa, mint Jorge Mario Bergoglio bíboros

Legjobb női főszereplő:

Cynthia Erivo – Harriet, mint Harriet Tubman

Scarlett Johansson – Házassági történet, mint Nicole Barber

Saoirse Ronan – Kisasszonyok, mint Josephine “Jo” March

Charlize Theron – Botrány, mint Megyn Kelly

Renée Zellweger – Judy, mint Judy Garland

Legjobb férfi mellékszereplő:

Tom Hanks – Egy kivételes barát, mint Fred Rogers

Anthony Hopkins – A két pápa, mint XVI. Benedek pápa

Al Pacino – Az ír, mint Jimmy Hoffa

Joe Pesci – Az ír, mint Russell Bufalino

Brad Pitt – Volt egyszer egy Hollywood, mint Cliff Booth (kritikánk)

Legjobb női mellékszereplő:

Kathy Bates – Richard Jewell balladája, mint Barbara “Bobi” Jewell

Laura Dern – Házassági történet, mint Nora Fanshaw (kritikánk)

Scarlett Johansson – Jojo Nyuszi, mint Rosie Betzler

Florence Pugh – Kisasszonyok, mint Amy March

Margot Robbie – Botrány, mint Kayla Pospisil

Legjobb eredeti forgatókönyv:

1917 – Sam Mendes és Krysty Wilson-Cairns

Élősködők – Pong Dzsunho (봉준호) és Han Dzsinvon (한진원)

Házassági történet – Noah Baumbach

Tőrbe ejtve – Rian Johnson

Volt egyszer egy Hollywood – Quentin Tarantino

Legjobb adaptált forgatókönyv:

A két pápa – Anthony McCarten, saját, A két pápa c. műve alapján

Az ír – Steven Zaillian, Charles Brandt: „Hallom, szobafestő vagy!” c. regénye alapján

Jojo Nyuszi – Taika Waititi, Christine Leunensː Cellába zárva c. regénye alapján

Joker – Todd Phillips és Scott Silver, Bill Finger, Bob Kane és Jerry Robinson által megalkotott karakterek alapján

Kisasszonyok – Greta Gerwig, Louisa May Alcottː Kisasszonyok c. regénye alapján

Legjobb animációs film:

A hiányzó láncszem – Chris Butler, Arianne Sutner és Travis Knight

Így neveld a sárkányodat 3. – Dean DeBlois, Bonnie Arnold és Brad Lewis

Keresem a testem – Jérémy Clapin és Marc du Pontavice

Klaus – A karácsony titkos története – Sergio Pablos, Jinko Gotoh és Marisa Román

Toy Story 4. – Josh Cooley, Jonas Rivera és Mark Nielsen

Legjobb idegen nyelvű film:

Corpus Christi (lengyelül) – rendező: Jan Komasa

Élősködők (koreaiul) – rendező: Pong Dzsunho (봉준호)

Fájdalom és dicsőség (spanyolul) – rendező: Pedro Almodóvar

Méz – királynő (törökül) – rendező: Tamara Kotevska és Ljubomir Stefanov

Nyomorultak (franciául) – rendező: Ladj Ly

Legjobb dokumentumfilm:

Az amerikai gyáregység – Steven Bognar, Julia Reichert és Jeff Reichert

Az underground kórház – Feras Fayyad, Kirstine Barfod és Sigrid Dyekjær

Kislányomnak, Sama-nak – Waad Al-Kateab és Edward Watts

Méz – királynő – Ljubo Stefanov, Tamara Kotevska és Atanas Georgiev

The Edge of Democracy – Petra Costa, Joanna Natasegara, Shane Boris és Tiago Pavan

Legjobb rövid dokumentumfilm:

In the Absence – Yi Seung-Jun és Gary Byung-Seok Kam

Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) – Carol Dysinger és Elena Andreicheva

Life Overtakes Me – John Haptas és Kristine Samuelson

St. Louis Superman – Smriti Mundhra és Sami Khan

Walk Run Cha-Cha – Laura Nix és Colette Sandstedt

Legjobb élőszereplős rövidfilm:

A Sister – Delphine Girard

Brotherhood – Meryam Joobeur és Maria Gracia Turgeon

Nefta Futball Klub – Yves Piat és Damien Megherbi

Saria – Bryan Buckley és Matt Lefebvre

The Neighbors’ Window – Marshall Curry

Legjobb animációs rövidfilm:

Dcera (Daughter) – Daria Kashcheeva

Hair Love – Matthew A. Cherry és Karen Rupert Toliver

Kitbull – Rosana Sullivan és Kathryn Hendrickson

Memorable – Bruno Collet és Jean-François Le Corre

Sister – Siqi Song

Legjobb eredeti filmzene:

1917 – Thomas Newman

Joker – Hildur Guðnadóttir

Házassági történet – Randy Newman

Kisasszonyok – Alexandre Desplat

Star Wars: Skywalker kora – John Williams

Legjobb eredeti betétdal:

„I Can’t Let You Throw Yourself Away” a Toy Story 4. c. filmből – zene és szöveg: Randy Newman

„(I’m Gonna) Love Me Again” a Rocketman c. filmből – zene: Elton John; szöveg: Bernie Taupin

„I’m Standing with You” az Áttörés c. filmből – zene és szöveg: Diane Warren

„Into the Unknown” a Jégvarázs 2. c. filmből – zene és szöveg: Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez

„Stand Up” a Harriet c. filmből – zene és szöveg: Joshuah Brian Campbell és Cynthia Erivo

Legjobb hangvágás:

1917 – Oliver Tarney és Rachael Tate

Az aszfalt királyai – Donald Sylvester

Joker – Alan Robert Murray

Star Wars: Skywalker kora – Matthew Wood és David Acord

Volt egyszer egy Hollywood – Wylie Stateman

Legjobb hangkeverés:

1917 – Mark Taylor és Stuart Wilson

Ad Astra – Út a csillagokba – Gary Rydstrom, Tom Johnson és Mark Ulano

Az aszfalt királyai – Paul Massey, David Giammarco és Steven A. Morrow

Joker – Tom Ozanich, Dean Zupancic és Tod Maitland

Volt egyszer egy Hollywood – Michael Minkler, Christian P. Minkler és Mark Ulano

Legjobb látványtervezés:

1917 – látványtervező: Dennis Gassner; díszlet: Lee Sandales

Az ír – látványtervező: Bob Shaw; díszlet: Regina Graves

Élősködők – látványtervező: I Hadzsun (이하준); díszlet: Cso Vonvu (이하준)

Jojo Nyuszi – látványtervező: Ra Vincent; díszlet: Nora Sopková

Volt egyszer egy Hollywood – látványtervező: Barbara Ling; díszlet: Nancy Haigh

Legjobb operatőr:

1917 – Roger Deakins

Az ír – Rodrigo Prieto

A világítótorony – Jarin Blaschke

Joker – Lawrence Sher

Volt egyszer egy Hollywood – Robert Richardson

Legjobb smink:

1917 – Naomi Donne, Tristan Versluis és Rebecca Cole

Botrány – Kazu Hiro, Anne Morgan és Vivian Baker

Demóna: A sötétség úrnője – Paul Gooch, Arjen Tuiten és David White

Joker – Nicki Ledermann és Kay Georgiou

Judy – Jeremy Woodhead

Legjobb jelmez:

Az ír – Sandy Powell és Christopher Peterson

Jojo Nyuszi – Mayes C. Rubeo

Joker – Mark Bridges

Kisasszonyok – Jacqueline Durran

Volt egyszer egy Hollywood – Arianne Phillips

Legjobb vágás:

Az aszfalt királyai – Andrew Buckland és Michael McCusker

Az ír – Thelma Schoonmaker

Élősködők – Jang Dzsinmo (양진모)

Jojo Nyuszi – Tom Eagles

Joker – Jeff Groth

Legjobb vizuális effektek:

1917 – Guillaume Rocheron, Greg Butler és Dominic Tuohy

Az ír – Pablo Helman, Leandro Estebecorena, Stephane Grabli és Nelson Sepulveda

Az oroszlánkirály – Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones és Elliot Newman

Bosszúállók: Végjáték – Dan DeLeeuw, Matt Aitken, Russell Earl és Dan Sudick

Star Wars: Skywalker kora – Roger Guyett, Neal Scanlan, Patrick Tubach és Dominic Tuohy

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.