Az Oxford Dictionaries nem tudta eldönteni, mi legyen az év szava 2020-ban

A bőség zavara miatt elakadt a szavuk.  

Túl sok az erős versenyző

Történetükben először, az Oxford szótár készítői nem tudták eldönteni, mi legyen az év szava 2020-ban, írja a The Guardian. 

Az indoklás szerint azért nem választottak egy szót sem, mert „ezt az évet nem lehet egyetlen szóval összefoglalni”.

Black Lives Matter Ev Szava
Black Lives Matter tüntető / Fotó: Justin Tallis/AFP/Getty Images

November 23-án, hétfőn a több mint 11 milliárd szóból álló angol nyelvű szövegeket átvizsgáló szótárkészítők néhány sajátos, az idei évre jellemző nyelvi jelenségre azonban felhívták a figyelmet. 

A „koronavírus”, ami az idei év egyik kiemelt szava, az 1960-as évek óta használják a tudósok. Márciusra az egyik leggyakoribb szó lett az angol nyelvben. A „Covid-19” szót először egy februári WHO-jelentésben olvashattuk, majd hamarosan már megelőzte népszerűségben a „koronavírus”-t. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az egyik figyelemre méltó nyelvi fejlemény, hogy a tudományos szakkifejezések milyen mértékben beépültek a köznyelvbe. Mindannyian járványügyi szakértők lettünk, és simán dobálóztunk az olyan kifejezésekkel, mint „le kell szorítani az R értéket 1 alá” vagy „laposítjuk a járványgörbét”, és heteken át toporogtunk „a tömeges megbetegedések fázisa előtt”.

Cili néni jósdája az Eso.tv műsorán - most te is megtudhatod, mikor leszel tömegesen megbetegedve!

Müller Cecília nem csak görbét laposítani, de kártyát vetni is tud.

A „világjárvány” szó gyakorisága az angol nyelvi környezetben 57000%-kos növekedést mutatott idén, de magunk is hasonló statisztikát állíthatunk fel, ha arra gondolunk, tavaly hányszor mondtuk ki, hogy „kijárási tilalom”, „önkéntes karantén, „maszk” vagy a „frontvonalban dolgozó“.

A munkavégzéssel kapcsolatos kifejezéseinkben teret nyert a „távolról dolgozik”, a „home office-ban van” vagy a Zoom-hívások egyik kulcsszava, a „lenémítás”. 

A pandémia szókészletén túl 2020 elején megfigyelhető volt az „impeachment”, a „levélszavazás” és a „felmentő ítélet” kifejezések megugrása Donald Trump és az amerikai elnökválasztás miatt. 

A „Black Lives Matter” és a „BLM” rövidítés tavasz vége óta szintén sosem tapasztalt mértékben tört fel, de a „QAnon” összeesküvés-elméleteket terjesztő szélsőjobboldali mozgalom is több mint 5700%-kal került többször szóba angolszász nyelvterületen 2019-hez képest.

Elakadt a szavuk

2020-ra leginkább jellemző jelenségnek az Oxford szótár készítői azt tartják, hogy az angol köznyelvbe rekordsebességgel beépült és a mindennapok részévé vált a koronavírus-járvány szókészlete. 

Az Oxford szótár tavaly a „klímavészhelyzet” szót választották az év szavának. A konkurens Collins szintén nagyon hasonló kifejezést talált, és a Dictionary.com szintén Greta Thunberg és a klímamozgalom felé orientálódott.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Collins szótár készítői viszont tudtak idén is határozni: ők a „kijárási tilalom” kifejezést tartják a legtalálóbbnak 2020-ra.

Az Oxford szótárak csapata több száz szót és szóhasználatot vizsgált az idei év folyamán, amelyekből több tucatnyi is jó eséllyel indulhatna az év szava címért bármely másik évben. Egyszerre ironikus és példa nélkül álló, hogy pont 2020-ban, amikor ennyi szó került be a köztudatba, mégis elakadt a szavunk

– nyilatkozta a Casper Grathwohl, az Oxford Dictionaries elnöke.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból