Paul McCartney és Ringo Starr, a még életben lévő két ex-Beatle egy eddig ismeretlen közös demófelvételét árverezik el az Egyesült Királyságban. Az Angel In Disguise című dal egy audiokazettán található.

8 millió forintról indul a licit

A szám a dobos, énekes Ringo Starr 1992-es Time Takes Time című albumára íródott, de végül nem került a lemezre. A kazettát, amelyen az Angel In Disguise szerepel, a Radio Luxembourg korábbi dj-je, Tony Prince bocsátotta licitre és az Omega Auctions cég 20 ezer fontot (mintegy 8 millió forintot) remél az árveréstől – írta hétfőn a BBC.

Paul Mccartney Ringo Starr Angels In Disguise The Beatles
A The Beatles Zenekar Élő Tagjai, Paul Mccartney (B) És Ringo Starr / Fotó: Getty Images

A május 19-i aukción befolyó összeg negyedét jótékony célra, a koronavírus-járvány elleni sürgősségi védekezésre fordítják, a többi Tony Prince United Djs rádióállomás projektjére megy.

Nem a legjobb felvétel, de a rajongók érdeklődését felkelti

A kazettán a McCartney-Starr szerzemény, az Angel In Disguise két változatban található: az egyik egy nyers demó, amelyen Paul McCartney énekel, a másikat Ringo Starr adja elő hangszeres kísérettel és háttérvokállal. Az anyaghoz tartozik egy harmadik felvétel is, az Everyone Wins című dal demója; Johnny Warman szerzeményének végső változata Ringo Starr 2010-es lemezén, a Y Noton hallható.

McCartney-Starr közös kompozícióból nem sok van, ilyen legutóbb 1997-ben került lemezre, McCartney Flaming Pie című korongjára.

Chris Shaw, az I am the Egg elnevezésű Beatles-podcast házigazdája szerint az Angel In Disguise nyilván felkelti a karanténba zárt Beatles-rajongók lelkesedését, de maga a szám nem fog a legjobb felvételek közé kerülni.

Az elmúlt időszakban több legendás kéziratot is elárvereztek

Nemrég beszámoltunk róla, hogy 910 ezer fonttért, azaz több mint 366 millió forintért kelt el a The Beatles Hey Jude című számának kézirata, McCartney kézírásával. A névtelen vásárló hatszor többet fizetett az előre becsült eladási értéknél. Sokáig ez rekordnak minősült, azonban néhány héttel később jött Bob Dylan. Rekordáron kínálják megvételre Dylan egyik leghíresebb dala, a The Times They Are A-Changin’ kéziratát. Mindössze egyetlen egy lapról van szó, de több mint 700 millió forintnak megfelelő összegért kelhet el. A jelenlegi kézirat magas árának egyik oka lehet, hogy Bob Dylan a világ egyetlen, irodalmi Nobel-díjjal elismert énekes-dalszerzője.

Bob Dylan egyetlen egy kéziratlapja több mint 700 millióért kelhet el

A Nobel-, Oscar-, Golden Globe- és 13-szoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész és költő 1964 januárjában megjelent harmadik albuma címadó dalának szövegét vetette papírra a megelőző évben, számos javítással és firkával tűzdelve. Mindössze egyetlen egy lapról van szó, írja a The Independent .

A népszerű dalok kéziratai – különösen a javításokkal, ráfirkálásokkal teli papírlapok – kedvenc tételei a hírességek emléktárgyait gyűjtő rajongóknak. Don McLean American Pie című dalának 16-oldalas szövegtervezetét 1,2 millió dollárért adták el 2015-ben.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet