Komoly allergiában szenvedők ne adassák be a Pfizer-Biontech vakcinát

A szakemberek azt tanácsolják, akinek volt már életében erős allergiás reakciója, ne adassa be a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni oltását.

Két páciensnél allergiás reakciók jelentkeztek

Kedden elkezdődött a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltásával a vakcinázás Nagy-Britanniában. Egy 90 éves nagymama, Margaret Keenen kapta meg az első, klinikai kísérleten kívüli koronavírus elleni oltást a világon.

Koronavirus Vakcina Anglia Brit Egyesult Kiralysag Margaret Keenan Pfzer Biontech
A 90 Margaret Keenan beadatja a Pfizer-Biontech koronavírus-vakcináját, elsőként az Egyesült Királyságban / Fotó: Jacob King / AFP

Aznap még több ezer embert oltottak be a szigetország erre kijelölt 50 egészségügyi intézményében, ám a nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) két tagjánál a vakcina beadása után komoly allergiás reakciók jelentkeztek – írta a BBC. A lap hangsúlyozta: azonnal kezelték őket és már jól vannak.

Súlyos allergiás ne oltsa be magát

Mindkét egészségügyi dolgozó kórtörténetében szerepelt súlyos allergia, emiatt mindketten úgynevezett adrenalin-tollat (autoinjektor) hordanak magukkal, amit szükség szerint használhatnak, ha bármi kiváltaná náluk a súlyos anafilaxiás reakciót (ez lehet bőrkiütés, légszomj, vérnyomásesés, de nem ugyanaz, mint az akár halálos anafilaxiás-sokk).

Stephen Powis professzor, az NHS angliai orvosigazgatója szerint mindkét érintett állapota jó és már gyógyulnak.

Az oltást jóváhagyó brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynöksége (MHRA) azonban azt tanácsolja, akinek korábban volt már súlyos allergiás reakciója gyógyszerre, ételre vagy épp oltásra, az inkább ne adassa be a Pfizer-vakcinát.

A felügyeleti rendszer jól működik

Hogy eddig miért nem adták ki ezt a figyelmeztetést, arra Dr. June Raine, az MHRA vezetője úgy reagált, csak akkor helyes ilyen lépést meghozni, ha már van erre vonatkozó tapasztalatunk. Az ilyen reakciók ugyanis nem túl gyakoriak, de előfordulhatnak más oltásoknál is, ideértve az éves influenzaoltást is.

Az a tény, hogy ilyen hamar tudunk erről a két allergiás reakcióról, és hogy a szabályozó intézkedett ez ügyben, elővigyázatossági tanácsokat adott ki, azt mutatja, hogy ez a felügyeleti rendszer jól működik

– reagált a történtekre Peter Openshaw professzor, a londoni Imperial College immunológiai szakértője.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a magyar lakosság, hogyan viszonyul az oltásokhoz egy friss kutatás szerint. Ebben a cikkünkben pedig 6 kulcskérdésre igyekeztünk válaszolni a Pfizer-Biontech vakcinával kapcsolatban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból