Mostantól minden szereplő beleegyezése szükséges a szexvideók közzétételéhez

Az amerikai törvényhozók abban bíznak, hogy felelősségre vonhatók és kiszűrhetőek lesznek az illegális és személyiségi jogokat sértő felvételek tulajdonosai.

A PornHub már reagált is a változásokra

December 8-án a PornHub bejelentette, hogy az oldal által nem azonosított felhasználóknak tilos videókat feltölteniük, írja a Dazed. A The New York Times-ban nem sokkal ezelőtt jelent meg egy riport arról, hogy a szexoldalon nagyrészt olyan videók szerepelnek, amelyekben a szereplők nem mindegyike adta hozzájárulását az aktushoz vagy annak publikálásához. Másik súlyos probléma, hogy gyakran kiskorúak is találhatóak a résztvevők között. 

pornhub torvenytervezet
Bajban a szexoldalak üzemeltetői / Fotó: AdobeStock

Tavasszal egy szervezet éppen emiatt indított kampányt az oldal betiltását követelve. Most viszont egy kétpárti törvénytervezet az amerikai törvényhozásban további nehézségek elé állítaná az ilyen videókat feltöltőket és tároló internetes oldalakat.

A javaslat nem kizárólag a PornHubra céloz, hanem lehetővé kívánja tenni minden szexuális erőszak, bosszúpornó vagy prostitúció áldozatának, hogy beperelhessék azt az oldalt, amely „tudatosan” ilyen videókat terjeszt.

Ide tartoznak azok a felvételek is, amelyeken a szereplőkről tudtuk nélkül készült szexuális tartalmú felvétel, kényszerítették őket vagy nem járultak hozzá, hogy felvegyék és megosszák a róluk készült anyagokat. 

Az általános tilalom mellett a PornHub szintén bejelentette, hogy bővítik a moderációs tevékenységüket. Munkába állt egy külön csapat, amelynek kizárólag az a feladata, hogy a platformon fellelhető esetleges illegális felvételeket felderítse. Iyen módon kerültek fel a Normális emberek bizonyos jelenetei is. A PornHub állítása szerint ez a fejlesztés már a cikk tartalmától függetlenül folyamatban volt.

Az amerikai törvényhozásban teljes az egyetértés

A törvénytervezetet benyújtó Josh Hawley republikánus szenátor szerint ha mindez igaz, akkor a PornHubnak nem kell tartania az új javaslattól. 

Nem lenne szabad senki intim felvételeit megosztani beleegyezése nélkül. De ha mégis bárki ilyen durván megsérti valakinek a személyiségi jogait, akkor kell, hogy rendelkezésünkre álljon törvényes út, hogy a sértett elégtételt vehessen. Jelenleg rendkívül nehéz azt elérni, hogy véglegesen letöröljék a jogsértő felvételeket

– tette hozzá Maggie Hassan demokrata képviselő. Megerősítette, hogy a törvényjavaslat alapján az áldozatok kártérítést követelhetnek a felvétel feltöltőjétől.

A The New York Times riportjában számos áldozat arról számolt be, hogy hiába sikerült leszedetniük a felvételeket a PornHubról, nemsokára újra feltöltötték őket és széles körben terjedhettek. Néhányan bevallották, hogy miután nyilvánosságra kerültek a videók, öngyilkosságot kíséreltek meg.

A Mastercard és a Visa múlt héten megszakította a kapcsolatot a PornHubbal, ami azt jelenti, hogy letiltották a kártyák használatát az oldalon. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból