„A prostitúció nem döntés, hanem szükség kérdése”

Contextus

Contextus

A megtisztelő „Egyesült Királyság kulturális fővárosa” cím elnyerése után Hull belvárosából kitiltották a prostituáltakat, ami a látszólagos rend mögött súlyos tragédiákhoz vezetett. Erre hívta fel a figyelmet egy művészpáros és volt szexmunkások közös projektje, az Absence of Evidence.

A legkiszolgáltatottabbak tragédiája a művészet árnyékában

Hull egy 260 ezer fős kikötőváros Londontól 250 km-re, északra a Hull és a Humber folyók partján. A települést 2014-ben nagy megtiszteltetés érte: elnyerték a négyévente megpályázható „Egyesült Királyság kulturális fővárosa” címet a 2017-es évre. A kezdeményezés célja az adott város kulturális, társadalmi és gazdasági életének fellendítése. Három éve a város egyik galériájában tartották a legrangosabb brit művészeti elismerés, a Turner-díj átadó ünnepségét.

Galéria helyett az utcán / Fotó: Henry/Bragg

Ám hogy még mi is történt Hullban, milyen közvetett követkeményei lettek a dicsőséges cím elnyerésének, arra a Henry/Bragg néven alkotó művészpáros Absence of Evidence című fotós projektje és a volt prostituáltakból álló An Untold Story elnevezésű csoport együttműködése világított rá, írja a The Guardian.

A szexmunkások emberi bemutatása – Blowin’ Up

Stephanie Wang-Breal dokumentumfilmje tartózkodik a sztereotípiáktól. Nehéz társadalmi problémát mutat be, amelyhez nem lehet elég érzékenyen nyúlni. Azok a nők, akik nehéz sorból kezdik életüket, gyakran szexmunkásként végzik. A kiszolgáltatott helyzet rengeteg veszélyhelyt rejt, de a legrosszabb mégis az, hogy szinte senki nem védi őket.

Az eredmény egy megrázó kiállítás a sötét, kopott kapualjakat, szemetes temetőt, városi utcákat, kőfalakat ábrázoló képekből. Nem kiállítóteremben, hanem buszmegállókban, hirdetőtáblákon, épületek utcai frontján helyeztek el a figyelemfelhívó képeket. Vagy az érintettek kezébe, a város főterén. A fényképek alatti szövegek egyéni tragédiákat sejtetnek: „Két kisfia volt, éppen az egyikőjük születésnapján fedezték fel a holttestét” vagy „Nem vitt haza elég pénzt a stricijének”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Minden egyes fotó az általunk megélt és túlélt eseményekről mesél[/perfectpullquote]

– mondta Amanda Hailes, az An Untold Story egyik képviselője. De nem mindegyikük élte túl. Az utcai kiállítás 14 fotója a 2014 óta elhunyt utcai szexmunkások emlékét őrzi.

We are proud to announce our latest body of work ‘Absence of Evidence’ a collaboration with @anuntoldstoryvoices and supported by @LankellyChase “This is a silent scream to all the people previous in our lives who’ve passed judgement on us because of the dark places we’ve been through drugs, prostitution and abuse.” Amanda, Susie, Maggie and Lynda, part of the collective An Untold Story – Voices ‘Absence of Evidence’ is a collaborative work with a group of former street sex workers in Hull honouring 14 of their fellow workers who have died. A street based exhibition Hull 13 July – 26 July 2020 London 20 July – 9 August 2020 More details on the project website www.absenceofevidence.co.uk see link in bio.

No Description

A projekt arra is felhívja a figyelmet, hogy a művészet szerepe milyen bonyolult: nem minden esetben csupán önkifejezés vagy a tudatosságra nevelés egyik eszköze.

Az utcán dolgozó szexmunkások még bizonytalanabb és kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek, miután Hull elnyerte a kulturális város címet.

Ezután kezdték el alkalmazni a gyakorlatban egy 1972-es önkormányzati határozat 222-es bekezdését, amely közvetlen fellépést tesz lehetővé a prostituáltakkal szemben. A strichelésen kapott szexmunkásokat letartóztatták és perrel fenyegették.

Javuló bűnügyi statisztikák mellett egyre több erőszak

Susie Winter, az An Untold Story egyik tagja szerint a kulturális eseménysorozat elnyerése után azonnal lehetett érzékelni a hatóságok szigorodó hozzáállását. A sajtó sem bánt kesztyűs kézzel a prostituáltakkal: a helyi lap címlapon hozta a letartóztatottak nevét és fotóját.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szándék világos volt, bár sosem mondák ki: meg akarták tisztítani az utcákat. De ahelyett, hogy a probléma egészét kezelték volna, úgy döntöttek, hogy a város bizonyos részein nem dolgozhatnak a lányok, anélkül, hogy belegondoltak volna a következményekbe. A prostitúciót nem lehet megszüntetni egy jogszabállyal. Így a lányok olyan helyekre kényszerültek, ahol nem voltak biztonsági kamerák, ezért nőtt a velük szemben elkövetett erőszak is[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Julie Henry, a Henry/Bragg egyik tagja.

Hailes, aki segítő munkásként dolgozik a piros lámpás negyedben, elmondta: a nők nem mertek feljelentést tenni az ellenük elkövetett erőszak ellen, mert rettegtek a 222-es paragrafustól. Nem kaptak segítséget, támogatást. A statisztikák szerint azonban az erőszakos és szexuális bűncselekmények száma jelentősen csökkent ebben az időszakban.

„Igazságot, különben nem vetkőzünk” – Az oregoni sztriptíztáncosok is a faji egyenlőségért harcolnak

Július 1-én az Oregon állambeli Portland sztriptíztáncosai az utcára vonultak, hogy a szexklubokban uralkodó rendszerszintű rasszizmus ellen tiltakozzanak, írja a . „Igazságot, különben nem táncolunk!”, „Fekete sztriptíztáncosokat a klubokba!” és „Ha nincs reform, nem vetkőzünk!” feliratokkal vonultak a Haymarket Pole Collective elnevezésű aktivista csoport által szervezett megmozdulás résztvevői.

Hailes és Winter az An Untold Story csoporttal tavaly decemberben a jogszabály 222-es passzusának módosítását követelték, amit 2020 áprilisától el is töröltek. Kiadtak egy könyvet is An Untold Story: Voices címmel, amelyben részletesen bemutatják a prostitúcióra kényszerülő emberek helyzetét. Céljuk, hogy a megismerés révén megváltoztassák az emberek hozzáállását.

„Az általam ismert nők esetében a prostitúció nem döntés kérdése volt, hanem szükség. Többségük mentális egészsége problémás és mélyszegénységben élnek. Egyikük azért került utcára már nagyon fiatalon, mert az anyja is ezt csinálta. Más megoldást nem ismert. Tragikus élettörténetek sorát ismertük meg” – mesélte Debbie Bragg, a művészpáros másik tagja.

Our latest exhibition ‘Absence of Evidence’ in collaboration with @anuntoldstoryvoices and supported by @LankellyChase ‘Absence of Evidence’ is a collaborative work with a group of former street sex workers in Hull honouring 14 of their fellow workers who have died. The images in this body of work, at first glance, seem innocuous; ordinary places that could belong anywhere. But these places hide a thousand untold stories. These are locations where the women worked and where serious violent crime against street sex workers took place. A street based exhibition Hull 13 July – 26 July 2020 London 20 July – 9 August 2020 More details on the project website, www.absenceofevidence.co.uk or see link in bio.

No Description

„Reméljük, hogy nem csak bemutatjuk a halmozottan hátrányos helyzetűek sorsát, hanem az őket érő megbélyegzést sikerül is megszüntetni” – tette hozzá Hailes.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Nézem>Fotó > Nézem > „A prostitúció nem döntés, hanem szükség kérdése”
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból