Egy szakértő szerint Vlagyimir Putyin komoly kudarcot vallott abban a tervében, hogy mesterséges intelligenciával „a világ uralkodójává váljon”.

Vlagyimir Putyin 2017-ben azt mondta, hogy mesterséges intelligencia fegyverek segítségével elérhető a globális dominancia, és olyan hadsereget lehet létrehozni, amely legyőzhetetlen lenne, írja a DailyStar.

Putyin ezt az állítást a mesterséges intelligencia-technológiára fordított kiadások jelentős emelésével párosította – de mostanra reményei szertefoszlottak, mióta megtámadta Ukrajnát.
Az AI-szakértő és a Solidus AI Tech befektetője, Herbert Sim szerint annak ellenére, hogy Oroszország előrelépést tett saját mesterséges intelligencia-hardverének létrehozása terén, ezeknek az előrelépéseknek nagy része a Nyugattól függ. Az invázió óta a vezető nyugati mikrochip-gyártók, köztük az Nvidia és az AMD, leállították termékeik Oroszországban történő értékesítését.
Anélkül, hogy ez a technológia bekerülne az országba, az AI-szektor oroszországi fejlesztései nagy valószínűséggel megtorpantak. Sim ezt arra alapozza, hogy úgy gondolja, Oroszország maga dicsekedne el a technológiai fejlesztéseivel, ha lennének.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.