A rágózás segíthet fogaink ápolásában és még a fogyásban is, de ne rohanj azonban egy egész csomag rágó elfogyasztásával.

Mint sok mindennél, a rágóguminál is a mértékletesség a kulcs, a Bright Side gyűjtötte össze, milyen hatásai lehetnek a rágózásnak.

A túlzott rágás megnövelheti az állkapocs izmait

Ragogumi.hatasai.egeszseg
A szakemberek arra figyelmeztetnekk, hogy ha túl sokat rágózunk, az beláthatatlanul megváltoztathatja arcvonásainkat. Például lehet, hogy valaki szögletes állkapocsvonalat kap.
Ezenkívül a rágóizmok túlzott használata túlterhelheti őket, és fejfájást okozhat, különösen a tinédzsereknél.

A mentás rágógumi arra késztethet, hogy gyorsételeket egyél

Ragogumi.hatasai.egeszseg.2
Ha rendszeresen rágsz mentás rágógumit nassolás előtt, akkor valószínűleg inkább gyorsételeket eszel utána. Legalábbis ezt mutatta egy 2013-ban készült tanulmány.
Ennek az az oka, hogy a rágógumiban lévő mentol keserűvé teszi a gyümölcsös ízeket, és egyesek megpróbálhatják elnyomni a rágógumi utóízét egészségtelen és könnyen hozzáférhető alternatívákkal, például hamburgerekkel vagy chipsekkel.

A cukormentes rágógumi puffadást okozhat

Ragogumi.hatasai.egeszseg.3
Ennek két oka lehet. Először is, amikor rágsz, levegőt is nyelsz, ami felfújhatja a hasadat. A második ok a cukoralkoholokban rejlik, amelyeket általában a cukormentes rágógumi előállításához használnak.

Az ilyen édesítőszerek emészthetetlenek, nem maradnak örökké a hasban, és buborékokká alakulhatnak, miután a bélrendszerben élő baktériumok gázzá erjesztik őket.

A mesterséges édesítőszerek megváltoztathatják a bélflórát

Ragogumi.hatasai.egeszseg.4
A cukormentes rágógumik nagyon népszerűek a fittség megőrzésére törekvők körében. Egyes tanulmányok azonban azt állítják, hogy ha egy ilyen rágó mesterséges édesítőszert tartalmaz, akkor gyakori fogyasztása dysbiosishoz vezethet, és fellendítheti az elhízásért felelős baktériumokat.

Rágj okosan!

Ragogumi.hatasai.egeszseg.5
Ezek az egyszerű tanácsok segítenek abban, hogy anélkül élvezhesd a rágózást, hogy károsítanád az egészségedet!
  • A cukorral édesített rágó szó szerint egy édesség, amely szintén hozzájárul az elhízáshoz, ezért ne használd a fogszuvasodás megelőzése érdekében.
    Rágj cukormentes rágógumit étkezés után akár 20 percig.
  • Gondolj az egyensúlyra – naponta legfeljebb 14 rúd szorbit tartalmú rágógumit rágj el.
  • Ha érzékeny vagy a mesterséges édesítőszerekre, próbálj xilitet tartalmazó rágógumit választani. Ez egy természetes cukoralkohol, amely általában kevésbé okoz kellemetlenséget, és segít elnyomni a plakkbaktériumokat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.