A rákbetegségtől az új gyógymódok több mint egymillió ember mentettek meg az Egyesült Államokban

A kutatók számításai szerint az új gyógyszerek csak 2016-ban 156 749, rákbetegség miatt bekövetkező elhalálozást előztek meg.

24 százalékkal csökkentették az elhalálozást

Az egyre javuló kezelési lehetőségek több mint 1,2 millió embert mentettek meg a haláltól daganatos betegség diagnosztizálása után, 2000 és 2016 között, az Egyesült Államokban.

rak gyogymodok tipusai hatasai
/ Fotó: Shutterstock

A leggyakoribb 15 daganatos betegség kezelésében alkalmazott új gyógyszerek ezen időszakban százezer emberenként 24 százalékkal csökkentették az elhalálozást – írta az MTI a Journal of Medical Economics című folyóiratban közzétett kutatási eredményekre hivatkozva.

A pajzsmirigy- és a hólyagrákos betegeknél növekedett a halálozási ráta

A PRECISIONheor elemzőcsoport és a Pfizer – akik a világsajtóban rendre szerepelnek a koronavírus-ellenszer miatt – gyógyszergyártó szakemberei szerint a 15 leggyakoribb daganatos betegség, például a bél-, a tüdő-, a gyomor-, leukémia, melanóma gyógyítására 2000 és 2016 között 106 újfajta kezelésre adott engedélyt az illetékes hatóság. 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A kutatók számításai szerint az új gyógyszerek csak 2016-ban 156 749, rákbetegség miatt bekövetkező elhalálozást előztek meg, a 16 év alatt pedig 1 291 769-et.

Miközben számos daganatos betegség esetében csökkent a halálozási ráta; a pajzsmirigy- és a hólyagrákos betegeknél növekedett.

A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy abban az időszakban kevés új gyógyszert engedélyeztek ezen kórok kezeléséhez; a pajzsmirigyrákosok számára csupán öt, a hólyagrákosoknak pedig három új készítményt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból