Az amerikai kutatók által kifejlesztett rákellenes vakcinákba azok az adott tumorra jellemző anyagok kerülnek, amelyekre a páciens immunrendszere hatékonyan reagálhat.

A rákellenes vakcina a kiújulást is megakadályozhatja

Ígéretes a személyre szabott rákellenes vakcina fázis 1-es kísérlete, jelentették be a tanulmány szerzői az Amerikai Rákkutató Társaság éves ülésén. Az új gyógyszer eddig biztonságosnak tűnik, és többféle, nagy eséllyel kiújuló ráktípus esetében is hatékonynak bizonyult, írja az IFL Science.

Dr. Thomas Marron, a Tisch Rákkutató Intézet immunterápiés részlegének vezetője és a Mount Sinai Egyetemen működő Icahn Orvosegyetem adjunktusa, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy bár az immunterápia forradalmasította a rákgyógyítást, a betegek túlnyomó többségénél azonban nem tapasztalnak klinikai válaszreakciót.

Szemelyre Szabott Rákellenes Vakcina
/ Fotó: Raj Creationzs / Shutterstock.com

„A rákellenes vakcinák azonban az adott daganatra jellemző anyagokat tartalmazzák, amelyek felismerését az immunrendszer elsajátíthatja, hogy megakadályozza a rák kiújulását. A vakcina egy olyan adjuváns anyagot is tartalmaz, amely serkenti az immunválaszt, ezáltal még hatékonyabbá teszi a gyógyszert” – magyarázta dr. Marron.

A klinikai kísérletben tizenhárom beteg vett részt. Ebből tíznek szilárd daganata volt, háromnak csontvelőtumorja.

Kapcsolódó cikk

Marron kutatói által kifejlesztett rákellenes vakcina a betegre jellemző daganat DNS-ét és csírasejtjeinek örökítőanyagát tartalmazza. Ezután meghatározták, hogy milyen jellemző célpontjai lehetnek az adott daganatnak, és ebből arra következtettek, hogy a beteg immunrendszere felismerheti-e a vakcinába rejtett örökítőanyagot. Ezután az OpenVax számítógépes rendszer segítségével meghatározták, hogy a szóba jöhető lehetőségek közül melyek lehetnek a leginkább hatékonyak, és azokat még hozzáadták a félig kész oltóanyaghoz, ezzel „személyre szabva” a gyógyszert.

A legtöbb személyre szabott kísérleti rákgyógyszert áttéteknél alkalmazzák, de korábbi kutatások alapján az immunkezelések hatékonyabbak lehetnek olyan betegeknél, akik szervezetében még nem szóródtak szét a rákos sejtek

– jelentette ki dr. Marron kollégája, Nina Bhardwaj

Dr. Bhardwaj elmondta, hogy a neoantigén vakcinát a standard adjuváns terápia, vagyis daganateltávolító műtétek vagy csontvelő transzplantáció után adják be, amikor a szervezetben már csak mikroszkopikus mennyiségben vannak jelen a beteg sejtek. 

Hosszú távon is hatékony lehet a személyre szabott rákvakcina

Bár a fázis 1-es tesztek célja a vakcina biztonságosságának kipróbálása, a kutatók szerint a betegek jól tolerálták a kezelést, és néhány esetben már a hosszú távú hatásáról is kedvezően nyilatkoztak.

Ugyanakkor még korai biztos következtetéseket levonni, mert nagyon kevés páciensen próbálták ki, nem tesztelték a gyógyszer biztonságosságát és hatásosságát különféle betegcsoportokon és különböző eredetű tumorok esetében. 

„Az eredményeink azt mutatják, hogy az OpenVax segítéségével hatásos személyre szabott rákgyógyszereket hozhatunk létre, amelyet jó eséllyel többféle rákbetegség ellen is bevethetünk” – jelentette ki dr. Bhardwaj.

A rákbetegségek felismerésében egy kutatás szerint a kutyák szaglásának is szerepe lehet.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk