Így tekintenek vissza magyar zenészek ősrégi fotóikra (30Y, hiperkarma, Hősök, Vad Fruttik)

Néha még a Facebook is feldobja régi emlékeinket, így nem nekünk kell felkutatni nosztalgia gyanánt. Arra gondoltunk, zenészeket kérünk meg, hogy kommentálják régi fotóikat. A Retrospektív nevet viselő projektünk első részében négy zenekar (30Y, hiperkarma, Hősök, Vad Fruttik) frontemberének visszatekintését olvashatjátok. 

Mindannyian változunk, néha radikálisan, néha apróbb dolgokban. A zenész sem kivétel ez alól. De mi a véleményük régi önmagukról? Milyen tanácsa lenne a 10 évvel ezelőtti énjének? És a jövőbeli önmagának? Retrospektív projektünkben ezekre a kérdésekre voltunk kíváncsiak.

30Y / Beck Zoli

Beck Zoltán

Milyen érzés viszontlátni egykori önmagad?

Voltam ennél fiatalabb is. A pólót, amit a képen viselek, Epivel vettük, emlékeim szerint egy csütörtöki napon, Eindhovenben. És máig hordom, több mint tíz éve.

Mit üzennél a 2000-es évekbeli önmagadnak?

Nem adnék tanácsot, ahogyan csináltuk, attól vagyunk most. Szóval kösz – ezt mondanám –, kösz, öreg.

Mit üzensz a majdani, 10 évvel későbbi énednek?

Azt, hogy ne gyávuljon el, és ne játssza önmaga emlékkoncertjeit!

hiperkarma / Bérczesi Robi

Berczesirobi 2005 Byhajduandras
Bérczesi Robi, A Hiperkarma Frontembere, 2005 / Fotó: Hajdú András

Milyen érzés viszontlátni egykori önmagad?

Sokat változott az arcom az elmúlt évtizedben, rendesen megtépázta a rock’n’roll életvitel, amit folytattam. Ha erre a fotóra nézek, egy olyan arcot látok, aki azt hiszi, tudja, hogy mi fog vele történni. Pedig ha a felét is sejtette volna, biztosan nem vág neki ilyen magabiztossággal az útnak, ami a legmélyebb mélységekig vezeti majd és onnan vissza.

Mit üzennél a 2000-es évekbeli önmagadnak?

Szia! Nehéz idők várnak rád. Arra szeretnélek kérni, hogy amennyire csak tőled telik, a dolgok pozitív oldalát nézd, akármi is történik veled. Súlyos lelki mélységekbe sodor majd a sors, erre készülj fel! Bármennyire távol kerülj is a valóságtól, legbelül egy kis részed mindig tudja, hogy hol vagy. És azt a kis pislákoló fényt soha ne engedd kiégni, mert az fog majd téged egy bő évtizedes mélyrepülés után kivezetni a gödörből, vissza a valóságba! Sok sikert, veled vagyok!

Mit üzensz a majdani, 10 évvel későbbi énednek?

Szia! Ha még életben vagy és ezeket a sorokat olvasod, gondolj arra, hogy milyen mélyről küzdötted fel magad idáig és mennyi mindent megtettél azért, hogy kemény munkával elérd azt az álapotot, amiben most vagy! Dolgozz továbbra is teljes erővel, írd ki magadból a dalokat, amik benned vannak és viseltess továbbra is felelősséggel azok iránt, akik számítanak rád! További minden jókat, hamarosan találkozunk!

Hősök / Eckü

Fotó Vhj4

Milyen érzés viszontlátni egykori önmagad/önmagatokat?

Vicces mindenek előtt. Egyfelől ezt a fotót selfie-nek hívják ma, de akkor nem használtuk még rá ezt a kifejezést, csak Mentha ügyesen bánt a kisgéppel már akkor is, és lőtt egy szépet. Én bealudtam és túrom az orrom, de vállalom! Akadt ilyen kisgyerekes pillanatom pár. Joeker szép szakálla védjegye, Deego kölyökképe mai napig megmaradt. Brash hiányzik a fotóról, de nincs emlékem miért, pedig tuti volt.

Mit üzennél/üzennétek a 2000-es évekbeli önmagadnak/önmagatoknak jelenlegi fejjel?

A Nokia 3410 sokkal faszább volt, mint bármelyik mai iPhone. Ne foglalkozzak majd annyit a kritikákkal, az internettől meg a felpiszkált érzésektől mindenki hirtelen műértő, nagyon okos és feszültséget egyszerre kommentekben levezető tudós lett, aki meg akarja mondani majd mi a jó, mi az értékes. Higyjek magamban, tudom az utam, szórakoztassak és adja értékeket az embereknek!

Mit üzensz a majdani, 10 évvel későbbi énednek/éneteknek?

Írjatok egy kurva jó Szó fel 3-at!

Vad Fruttik / Likó Marci

Likó Marcell

Milyen érzés viszontlátni egykori önmagad?

De jó, hogy már nem abban a 25 négyzetméteres garzonban lakom. Ez jutott eszembe elsőként, bár a faliposzter kétségkívül feldobta.

Mit üzennél a 2000-es évekbeli önmagadnak?

Hogy használja a biciklin a féket, különben háromszor fogják operálni!

Mit üzensz a majdani, 10 évvel későbbi énednek?

Látod, hogy megöregedtél?!

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból