Ritkaságnak számító, értékes fotóprint kavalkád a zenevilág legjaváról

A faji alapú megkülönböztetés elleni törekvések jegyében és a koronavírus miatt a szórakoztatóipart sújtó bevételkiesések enyhítésére ritkaságszámba menő, a zenevilág legjaváról készült fotóprint kavalkád került piacra a VaultWorks jóvoltából.

Két legyet egy csapásra

A VaultWorks egy 100%-ban kisebbségek által üzemeltetett, a Black Lives Matter– mozgalom mellett teljes mellszélességgel kiálló weboldal. Legújabb projektjük keretén belül képzőművészeti alkotás számba menő posztereket és fotóprint válogatást dobnak piacra. A képek után befolyó bevételek nagy részét az Amerikai Hanglemez-akadémia nonprofit szervezetének, a MusiCares-nek és a feketéket érő igazságtalaságok felszámolásáért profi kampányokat tervező Color of Change nevű szervezetnek adományozzák.

musicares
/ Fotó: Grammy

A megvárásolható fotóprint válogatás közül szemezgettünk

A különleges képeket megvásárló jótékonykodók Rihannától kezdve, az eredetileg az idei Sziget Fesztiválon is fellépni készült The Strokes-on és a Queens of the Stone Age-en át David Bowie-ig közel húsz híres zenei ikon portréját tudhatják magukénak. Méretüket tekintve 20.32 x 25.4 és 50.8 x 63.5 cm közötti nyomtatások közül válogathatunk.

Mit tehet a zeneipar a rasszizmus felszámolása érdekében?

Az Atlantic Records által indított #TheShowMustBePaused kezdeményezés keretein belül a zeneipar szereplői is felszólalnak a Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd halála kapcsán. A mindennapos tevékenységeket és munkálatokat leállították, ők is részt vesznek a rendőrök elleni protestálásban. Az általuk létrehozott Blackout Tuesday napja a rasszizmus áldozataira és annak igazságtalanságára emlékezik, írja a Variety.

A fotóprint árak 100 és 1 000 dollár között mozognak, viszont a – világ bármely pontjára történő – házhozszállítása ingyenes.

Jarvis Cocker, 2007 március

Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere, a kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája. A Pulp feloszlását követően sikeres szólókarriert épített. Jelenleg saját műsorát vezeti a BBC Radio 6 Music rádiócsatornán.

jarvis cocker
/ Fotó: Derrick Santini

A legendás Queens of the Stone Age, amerikai stoner rock, hard rock együttes, első angliai turnéjukon, két évvel megalakulásuk után.

Queens of the Stone Age derrick santini
/ Fotó: Derrick Santini

50 Cent, 2003

50 CentGet Rich, or Die Tryin’ megjelenése után New Yorkban.

50 cent phil knott
/ Fotó: Phil Knott

Jay-Z, 1997

A divatfotózáshoz dokumentarista stílusban közelítő Phil Knott Los Angeles-i fotós londoni műtermében készült portré a George Floyd halálát követő tüntetések mellett is kiálló Jay-Z-ről.

jay z phil knott
/ Fotó: Phil Knott

David Bowie, 1999

A fotón Bowie 21. stúdióalbumának felvételeiről látható egy jelenet. Az Hours az első olyan lemez volt, amelyik előbb jelent meg interneten hallható formátumban, mintsem hogy a lemezboltok polcára került volna.

david bowie tim bret day
/ Fotó: Tim Bret-Day

Amy Winehouse, 2003-as fotóprint

A Phil Knott által lőtt kép az első fotózásról származik, amelyet Amy Winehouse Island Records-hoz szerződése után szerveztek, még első albummegjelenése, a Frank előtt.

amy winehouse phil knott
/ Fotó: Phil Knott

The Strokes, 2001

Derrick Santini a The Strokes első angliai turnéján kapta lencsevégre az állítása szerint világ legjobban fotózható bandáját.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindenféle utasítás nélkül mind az öt tag tudta, hogyan kell beállnia a tökéletes képhez, az egész fotózás alatt végig hatalmas összhang volt közöttük, és mindannyian erőlködés nélkül festettek tökéletesen a képeken[/perfectpullquote]

– áradozott Edinburgh-ban Santini.

the strokes derrick santini
/ Fotó: Derrick Santini

Lady Gaga, 2009

A fotó akkor készült, amikor Lady Gaga először látogatott az Egyesült Királyságba. A szigetországban még senki nem ismerte igazán, csak pár hónappal később vált világossá az európai fülek számára is, mekkora tehetséggel állunk szemben.

lady gaga derrick santini
/ Fotó: Derrick Santini

Rihanna, 2004

A New York-i fotózásra nem sokkal azután került sor, hogy Rihanna az Egyesült Államokba érkezett.

rihanna derrick santini
/ Fotó: Derrick Santini

Mick Jagger, 1988

A londoni Marquee Club előtt tartott sajtótájékoztatón Tim Bret-Day fotósnak szerencséje volt, hogy markáns orgánumát meghallva éppen odapillantott a rock legenda Mick Jagger.

mick jagger tim bret day
/ Fotó: Tim Bret-Day

Grace Jones, 2010

Tim Bret-Day visszaemlékezéseiből kiderül, hogy a diszkókirálynő Grace Jones hajnali egykor érkezett az Evening Standard fotózására, majd mielőtt a kamera elé állt volna osztrigát habzsolt, amit egy üveg érett vörösborral öblített le. A fotós azt hitte, élete legnehezebb éjszakája elé néz, de ennek ellenkezője történt. Másnap reggel tízig fotóztak, majd a közös munka emlékére egy dedikált albumot kapott az énekesnőtől,.

grace jones
/ Fotó: Tim Bret-Day

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból